Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Μόνο με Νέο Σύνταγμα μπορούμε να σωθούμε από τα μνημόνια.



Το Σύνταγμα έχει συνέχεια εφόσον εξελίσσεται όπως προβλέπει το ίδιο. Η προβλεπόμενη από το ίδιο αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία θα επιχειρήσουν τώρα τα κόμματα, δεν ακυρώνει αυτή τη συνέχεια, απλά διαμορφώνει τα πράγματα από εδώ και πέρα προς κάποια άλλη κατεύθυνση. 
Το ποια θα είναι αυτή η κατεύθυνση το αντιλαμβάνεται ο καθένας. Αντιθέτως, αν...
θεσπιστεί Νέο εξ υπαρχής Σύνταγμα, τότε διακόπτεται η συνέχεια του δικαίου και παράγεται πρωτογενές συνταγματικό δίκαιο με το οποίο, αφενός έχουμε πλήρη διακοπή της συνέχειας του παλιού Συντάγματος, αφετέρου το νέο Σύνταγμα δεν δεσμεύεται σε τίποτα από το παλιό.

Επομένως, ένα Νέο Σύνταγμα μπορεί να περιέχει ρήτρα αναδρομικότητας με βάση την οποία να ακυρώνει αναδρομικά το άρθρο προστασίας των υπουργών, δηλαδή το άρθρο 86, για να οδηγηθούν έτσι στη Δικαιοσύνη όσοι πολιτικοί είναι υπεύθυνοι για το κατάντημα της χώρας. Μπορεί ακόμα να ακυρώσει κάθε μνημόνιο ή δανειακή σύμβαση που είχε υπογραφεί από το παλιό και ίσως μετέπειτα υπόδικο πολιτικό καθεστώς.

Φυσικά μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι η ακύρωση των μνημονίων δύναται να γίνει και τώρα με μονομερή καταγγελία από μια νέα κυβέρνηση. Είναι αλήθεια ότι μπορεί, αλλά κανένα κόμμα δεν θα το τολμήσει, ούτε η χώρα θα δικαιωθεί από τα διεθνή όργανα, γιατί το συνταγματικό καθεστώς της χώρας έχει συνέχεια και κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν διαμαρτύρεται σήμερα με συγκεκριμένες ενέργειες για κατάλυση του Συντάγματος. 

Απεναντίας όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και ΧΑ), συνεχίζουν κανονικά να κατέχουν βουλευτικά έδρανα και πολιτική εξουσία, νομιμοποιούμενα από το ισχύον Σύνταγμα, το οποίο και αναγνωρίζουν φυσικά ως ισχυρό και δεσμευτικό.

Επομένως, μόνο μια εκ των κάτω, δηλαδή από τον ίδιο το δοκιμαζόμενο λαό, ριζική αλλαγή του Συντάγματος μπορεί, αφενός να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη το παλιό διαπλεκόμενο πολιτικοοικονομικό καθεστώς και αφετέρου να απαλλάξει τη χώρα από την υποδούλωση των δανειστών, χωρίς ταυτόχρονα να κινδυνεύει να καταδικαστεί η χώρα από τα διεθνή όργανα.

Αυτό για να μην τρέφουμε αυταπάτες με τις αναθεωρήσεις και άλλα τεχνάσματα του καθεστώτος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου