Ξεκίνησαν σήμερα οι συναντήσεις των υπουργών με την τρόικα. Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με οικονομικό επιτελείο. Τα εννέα ζητήματα που περιελάμβανε η ατζέντα της πρώτης σύσκεψης.
Εννέα ζητήματα περιελάμβανε η ατζέντα της πρώτης σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Το φλέγον θέμα των απολύσεων, αναμένεται ωστόσο να συζητηθεί ενδελεχώς αύριο κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντ. Μανιτάκη.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η σημερινή συζήτηση ήταν εφ’ όλης της ύλης, αλλά αποφάσεις δεν υπήρξαν, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν ακόμα πλήρη εικόνα της κατάστασης.
Το ίδιο στέλεχος σημείωσε ότι τα θέματα που έθεσε το οικονομικό επιτελείο προς τους κ. Μ. Μορς (από Κομισιόν), Κ. Μαζούχ (από Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και Μ. Φλάναγκαν (από Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που αντικαθιστά τον κ. Π. Τόμσεν που θα βρίσκεται στην Αθήνα από Τρίτη) είναι:
1.Οι εκτιμήσεις για την πορεία του προϋπολογισμού φέτος, παρά το γεγονός ότι στοιχεία υπάρχουν για τον πρώτο μήνα του έτους.
2.Οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας το 2013.
3.Ο κ. Στουρνάρας έθεσε το ζήτημα της ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της ανεργίας, με τους εκπροσώπους της τρόικας να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της ανεργίας. Μάλιστα, συζητήθηκε το κατά πόσο θα μπορούσαν να αναληφθούν δράσεις για τον περιορισμό της ανεργίας, χωρίς όμως, να επηρεάζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
4.Οι διαρθρωτικές αλλαγές. Η τρόικα επιμένει στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, στην προώθηση αλλαγών στον κλάδο της ενέργειας, στη μεταρρύθμιση του τρόπου λειτουργίας της δικαιοσύνης κλπ.
5.Η υλοποίηση του προαπαιτούμενου για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δις ευρώ. Επί της ουσίας, η δράση «ορόσημο» για τη δόση είναι η εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων.
Τα νέα οργανογράμματα αφορούν περίπου 60.000 υπαλλήλους και θα πρέπει η κυβέρνηση να αποφασίσει πώς θα αξιοποιήσει το προσωπικό αυτό μετά την περικοπή των δομών των υπουργείων. Επίσης, θα πρέπει η κυβέρνηση να παρουσιάσει και ένα πρόγραμμα για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας έως το τέλος του 2014.
Πάντως, το ζήτημα των απολύσεων που θέτει μετ’ επιτάσεως η τρόικα, ετέθη αλλά δεν συζητήθηκε στη σημερινή σύσκεψης, δεδομένου ότι θα αποτελέσει το αντικείμενο των συζητήσεων της αυριανής συνάντησης της τρόικας με τον κ. Μανιτάκη.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα παρουσιάσει τα στοιχεία για την πορεία μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων (τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι από τις αρχές του 2010 έως το τέλος του 2012 έχουν αποχωρήσει περισσότεροι από 80.000 υπάλληλοι), αλλά και την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για να μη γίνουν απολύσεις.
6.Φορολογική διοίκηση. Το οικονομικό επιτελείο συζήτησε διεξοδικά το ζήτημα των αλλαγών στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό με τους εκπροσώπους της τρόικας. Το πώς θα λειτουργεί η νέα γενική γραμματεία εσόδων, ο βαθμός ανεξαρτησίας της (με την τρόικα να πιέζει για πλήρη ανεξαρτητοποίησή της) και το εάν οι αρμοδιότητες που έχει ήδη πάρει η νέα γραμματεία είναι επαρκής.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου επισήμανε ότι αντηλλάγησαν απόψεις για το ποιο κομμάτι της φορολογικής πολιτικής πρέπει να ασκείται από το υπουργείο Οικονομικών και ποιο από τη νέα γενική γραμματεία (το εκτελεστικό κομμάτι), ενώ σημείωσαν ότι η τρόικα αυτή τη στιγμή δεν έχει καθαρή εικόνα για το ποιο είναι το έργο του ΣΔΟΕ.
7.Αποκρατικοποιήσεις. Αν και δεν αποτέλεσε κύριο ζήτημα της σύσκεψης, οι εκπρόσωποι της τρόικας ανέφεραν ότι έχουν ενημερωθεί για το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος και παρέπεμψαν τη συζήτηση για την επόμενη συνάντηση που θα έχουν καλύτερη εικόνα.
8.Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Τα κεφάλαια είναι διαθέσιμα, αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοικτά όπως εάν οι τράπεζες θα καταφέρουν να καλύψουν το 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου τους από ιδιώτες, εάν θα συμπεριληφθούν και οι μη συστημικές τράπεζες στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης κλπ. Στο πλαίσιο αυτό ενδέχεται να υπάρξει μία καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα ανακεφαλαιοποίσης του τραπεζικού συστήματος.
9.Μέτρα που δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα. Η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα της αναποτελεσματικότητας κάποιων μέτρων που εφαρμόζονται και ταυτόχρονα δημιουργούν προβλήματα στην κοινωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιδιώξει αλλαγές στον ΦΠΑ της εστίασης και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή, αν και προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι νεότερο ως προς το σκέλος αυτό.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας, εκτός από τον κ. Μανιτάκη αύριο, θα έχουν επαφές και με άλλους υπουργούς μέσα στην εβδομάδα, ενώ προς το τέλος της εβδομάδας (πιθανότατα την Πέμπτη) θα συναντηθούν και με τον πρωθυπουργό, κ. Αντ. Σαμαρά.
Την Τετάρτη, θα έχουν νέα σύσκεψη με τον κ. Στουρνάρα, ενώ να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει αύριο στο Eurogroup και μεθαύριο στο Ecofin. Εκεί όπου αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις για το θέμα των απολύσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου