Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013

«Φταίει» η δημοσιοποίηση, ήταν η απάντηση του εν Ελλάδι επικεφαλής της Επιτροπής!...

Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο προχώρησε αμέσως μόλις ενημερώθηκε για την ηλεκτρονική οδηγία των υπηρεσιών ασφαλείας της Κομισιόν σχετικά με την Ελλάδα, η Ελληνίδα Επίτροπος κ. Δαμανάκη. 

Την οδηγία αποκάλυψε χθες το μεσημέρι Tο Βήμα online. Με σημερινή της Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η κ. Δαμανάκη εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την ηλεκτρονική αυτή ταξιδιωτική οδηγία των υπηρεσιών της Κομισιόν, την οποία αγνοούσε. Ζητά να ενημερωθεί αναλυτικά για τους λόγους και τις διαδικασίες έκδοσής της. Στην επιστολή της επίσης η κυρία Δαμανάκη επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι χώρα ειρηνική και ασφαλής για κάθε Ευρωπαίο και διεθνή αξιωματούχο, με ζωντανές και διαχρονικές παραδόσεις φιλοξενίας προς κάθε πολίτη. Το ερώτημα πλέον είναι αν θα υπάρξει αντίδραση και από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης στις πρωτοφανείς αυτές οδηγίες της Κομισιόν για την Ελλάδα.

«Αυτονόητα μέτρα ασφαλείας» σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ!

Εν τω μεταξύ σήμερα το πρωί υπήρξε νέα επιβεβαίωση και απαντήσεις του επικεφαλής της Κομισιόν στην Αθήνα σχετικά με το email για την ασφάλεια των στελεχών της στην Ελλάδα. Ουδεμία απάντηση όμως δόθηκε για το αν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο. «Φταίει» η δημοσιοποίηση, ήταν η απάντηση του εν Ελλάδι επικεφαλής της Επιτροπής!... 

Μετά τις αποκαλύψεις ο κ. Πάνος Καρβούνης, απαντώντας στο δεύτερο σχετικό δημοσίευμα που έθετε ερωτήματα για το σχετικό email της Επιτροπής προς τα στελέχη της, απέστειλε το πρωί της Κυριακής τις ακόλουθες απαντήσεις οι οποίες δημοσιεύονται εδώ όπως ακριβώς ελήφθησαν απο το ΒΗΜΑ:

1) οι ελληνικες αρχες με τι οποιες συνεργαζεται η Υπηρεσια Ασφαλειας της Επιτροπης ειναι η Ελληνικη Αστυνομια. Ειναι σε τακτικη επαφη , ιδιαιτερα οταν προκειται για επισκεψεις Επιτροπων κι αλλων υψηλοβαθμων στελεχων 

2) ναι, οι οδηγιες ειναι (αυτονοητα) μετρα ασφαλειας για την προφυλαξη του προσωπικου της Επιτροπης το οποιο δουλευει για την Ελλαδα κατ'αιτημα της χωρας . 
3) η Επιτροπη με καθε τροπο συνδραμει στην αποκατασταση της εικονας της Ελλαδας κι η ευρεια δημοσιοποιηση των προφανων εσωτερικων κανονων ασφαλειας του προσωπικουτης ειναι αυτη που μπορει να θιξει την εικονα της χωρας 

4) εστειλα τις απαντησεις ταυτοχρονα στο ΒΗΜΑ, που εγραψε το αρθρο, και στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που ηρθε σ'επαφη μαζυ μου και ζητησε εξηγησεις για το θεμα. Ειμαι στην διαθεση του Βηματος για περισσοτερες εξηγησεις 

Με τις απαντήσεις αυτές, ο κ. Καρβούνης:

Πρώτον, επιβεβαιώνει εκ νέου την ύπαρξη των σχετικών οδηγιών 

Δεύτερον, έστω και με ασαφή διατύπωση, εμπλέκει άμεσα πλέον την Ελληνική Αστυνομία με την υπόθεση, η οποία καλείται τώρα να λάβει θέση για το αν γνώριζε ή συνεργάστηκε στη σύνταξη των οδηγιών αυτών και

Τρίτον, δεν απαντά στο κρισιμότερο ίσως από όλα τα ερωτήματα που έθετε το δημοσίευμα, δηλαδή στο αν υπάρχει προηγούμενο τέτοιου είδους οδηγιών της Επιτροπής που να αφορά κράτη μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης. Αυτό το κρίσιμο ερώτημα οφείλει να το απαντήσει η Επιτροπή, γιατί η ύπαρξη ή όχι αντίστοιχου προηγούμενου για άλλη ευρωπαική χώρα είναι και εκείνη που δείχνει το αν και κατά πόσο στην Κομισιόν εξακολουθούν να θεωρούν την Ελλάδα ως τέτοια…

Τόσο το ίδιο το email όσο και η νέα απάντηση του κ. Καρβούνη, καθιστούν απόλυτα σαφές ότι τα στελέχη της Ευρωπαικής Επιτροπής που επισκέπτονται την Αθήνα βρίσκονται σε κίνδυνο (τους ζητείται εγγράφως μέχρι και να αποκρύπτουν την ταυτότητά τους με σειρά από τρόπους!) και καθοδηγούνται ευθέως να λαμβάνουν μέτρα σα να μην βρίσκονται επί ευρωπαικού εδάφους αλλά επί εδάφους χώρας που ανήκει σε κάποια άλλη κατηγορία. Εν προκειμένω, θα ήταν σημαντικό να διερευνηθούν και οι νομικές πτυχές αυτού του ζητήματος.

Κατά τα λοιπά, οι αναγνώστες μπορούν να κρίνουν οι ίδιοι αν και κατά πόσο οι οδηγίες ασφαλείας που περιλαμβάνονται στο σχετικό email (βρίσκονται στα δύο πρώτα δημοσιεύματα) αποτελούν «αυτονόητα μέτρα ασφαλείας» για ευρωπαική χώρα, καθώς και το αν τέτοιου είδους οδηγίες βοηθούν την εικόνα της Ελλάδας όπως ο κ. Καρβούνης υποστηρίζει.

Φταίει η… δημοσιοποίηση!

Εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και ένα ακόμα σημείο, αυτό στο οποίο ο κ. Καρβούνης αναφέρει ότι η «δημοσιοποίηση» μπορεί να θίξει την εικόνα της χώρας! Εδώ, δεν δημοσιοποιούνται εσωτερικοί κανόνες ασφαλείας όπως αναφέρει στην πιο πάνω απάντησή του. Δημοσιοποιούνται, κατά το καθήκον της δημοσιογραφίας, πρωτοφανείς για τα ευρωπαικά δεδομένα οδηγίες που εμφανίζουν την Ελλάδα ως… Καμπούλ! 


Αντιθέτως, ο κ. Καρβούνης, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός καθώς γνωρίζει ότι η εφημερίδα έχει στη διάθεσή της το ηλεκτρονικό μήνυμα και μία σειρά από ονόματα στελεχών της Επιτροπής που το συνέγραψαν ή / και διακίνησαν και ακριβώς σεβόμενη απολύτως τη δημοσιογραφική δεοντολογία φρόντισε να μην εμφανίσει, ούτε πρόκειται ποτέ να το πράξει, τα σχετικά στοιχεία που πιστοποιούσαν από την πρώτη στιγμή το σχετικό υλικό.

Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, αν κατόπιν όλων αυτών αν οι Ελληνες και οι Ελληνίδες που συμμετέχουν στα ευρωπαικά όργανα, μετά την κυρία Δαμανάκη, όπως λ.χ. οι ευρωβουλευτές της Ελλάδας, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, θα θέσουν και αρμοδίως το ζήτημα, ή θα το αφήσουν να περάσει έτσι.

Μαλούχος Γεώργιος Π./ΒΗΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου