Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013

Kοντά σε νέες κάλπες η Ιταλία – Τρέμει για ντόμινο η ευρωζώνη .


 Kοντά σε νέες κάλπες η Ιταλία   Τρέμει για ντόμινο η ευρωζώνη
Την ώρα που ευρωζώνη και αγορές κλυδωνίζονται από την πολιτική αστάθεια στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της νομισματικής ένωσης, ο ηγέτης του κεντροαριστερού συνασπισμού, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι θέτει τελεσίγραφο προς τον αρχηγό του κινήματος των Πέντε Αστέρων (M5S), Μπέπε Γκρίλο, ότι εάν δε συνεργαστεί, τότε η Ιταλία θα πάει σε νέα εκλογική αναμέτρηση…


Σε συνέντευξή του στην ιταλική κρατική τηλεόραση (RAI) ο Μπερσάνι εξέφρασε την αντίθεσή του ως προς το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης τεχνοκρατών, στα πρότυπα της κυβέρνησης Μόντι, όπως και ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού με τη συμμετοχή της Κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Άρα, απομένει μόνο μία επιλογή, η συνεργασία με τον Μπέπε Γκρίλο. «Τώρα πρέπει να πει τι θέλει, αλλιώς θα πάμε σπίτι μας, όπως κι εκείνος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ο Γκρίλο πάντως έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε κάποιο από τα παραδοσιακά ενδεχόμενα, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο μόνο για την υπερψήφιση συγκεκριμένων νόμων. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, ο Μπέπε Γκρίλο αποκάλεσε τον Μπερσάνι «νεκρό άνδρα που μιλάει», δείχνοντας τις προθέσεις του.

Την ίδια ώρα, το spread δεκαετούς ιταλικού – γερμανικού ομολόγου μεγάλωσε σήμερα σε υψηλό τριμήνου, αφού η Ιταλία μπαίνει στη δεύτερη εβδομάδα πολιτικής αβεβαιότητας.

Ενδεικτικές της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος τόνισε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters πως η πολιτική αστάθεια σε μία χώρα της ευρωζώνης και ότι συνεπάγεται αυτό στις αγορές, μπορεί πράγματι να δημιουργήσει ένα φαινόμενο «ντόμινο», υπενθυμίζοντας πως ο ίδιος δεν έχει δηλώσει ποτέ πως η κρίση του ευρώ έχει τελειώσει.

Βρυξέλλες και Βερολίνο «τρέμουν» την ιδέα μιας νέας προσφυγής στις κάλπες, αφού ενδέχεται να οδηγήσει σε νέο αδιέξοδο. Δεδομένου του μεγέθους της Ιταλίας -δεν είναι Ελλάδα, μην το ξεχνάμε- οι συνέπειες μπορεί να είναι δραματικές.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου