Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Τι θα ήθελε η Μόσχα…


mosxaΣαφείς ρωσικές προειδοποιήσεις προς την ΕΕ να κρατηθεί μακριά από τα ρωσικά χρήματα στην Κύπρο. Σύμμαχος της Μόσχας και το Λονδίνο, αφού στο νησί υπάρχουν και βρετανικές καταθέσεις. Οι Βρυξέλλες επιμένουν στο ίδιο ποίημα.
Η Κύπρος, ούσα μικρή δύναμη, είναι λογικό να προσπαθεί να τα έχει καλά με όλους και ν’ ακολουθήσει πολιτική ίσων αποστάσεων.
Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να δώσει χρήματα στην Κύπρο αλλά με ανταλλάγματα, αφού ο Πούτιν, μην ξεχνάμε είναι Ρώσος και δρα υπέρ της χώρας του. Δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα, όπως κανένα ισχυρό κράτος άλλωστε. Απλά στην παρούσα φάση τα ρωσικά συμφέροντα ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό με τα ελληνικά.
Αεροπορικές και ναυτικές διευκολύνσεις για ρωσικά πλοία και αεροπλάνα στην Κύπρο καθώς και πρόσβαση στην υγροποίηση και αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου βρίσκονται στο ρωσικό μενού. Για παράδειγμα να υπάρχει σημείο ανεφοδιασμού για τα ρωσικά αεροπλανοφόρα  ή χώρος προσγείωσης και παραμονής για τα ρωσικά αεροσκάφη. Η συγκεκριμένη προοπτική δεν αρέσει καθόλου στους Αμερικανούς και τους δυτικοευρωπαίους.
Σύμφωνα τώρα, με όσα αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ρώσο-κυπριακές  διαβουλεύσεις «διεξάγονται στο πνεύμα των άριστων φιλικών παραδοσιακών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου