Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

H ΚΥΠΡΟΣ ΣΚΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΡΟΖΟ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ.

Στην σκιά της κυπριακής κρίσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο πραγματοποιεί την Πέμπτη επίσημη επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην από καιρό προγραμματισμένη διήμερη επίσκεψή της στη Μόσχα. 

Το ζήτημα της Κύπρου αναμένεται, φυσικά, να «εκτοξευτεί» στην κορυφή της ατζέντας των επαφών των αξιωματούχων από τις δύο πλευρές. Στη Μόσχα βρίσκεται και ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Η Μόσχα, η οποία είχε ήδη χορηγήσει δάνειο στήριξης στη Λευκωσία (και μεγαλοκαταθέτες από την οποία έχουν θέσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα), έχει χρησιμοποιήσει σκληρή ρητορική εναντίον των Βρυξελλών στο αναφορικά με την Κύπρο. 

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε χαρακτηρίσει την πρώτη απόφαση του Eurogroup «άδικη, ερασιτεχνική και επικίνδυνη» ενώ μόλις την Τετάρτη, ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε κατηγορήσει την ΕΕ πως συμπεριφέρεται «σαν ταύρος σε υαλοπωλείο».

Ο Ντ.Μεντβέντεφ είχε μιλήσει μάλιστα για «πρακτικές Σοβιετικής Ένωσης», λέγοντας πως η ΕΕ «έχει κάνει όλα τα λάθη που μπορεί κανείς να κάνει» και υπογραμμίζοντας ότι οι συζητήσεις για τη διάσωση της Κύπρου «πρέπει να γίνουν με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές».

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί μια λύση, «η οποία δεν θα διαταράσσει τις σχέσεις» της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Newsroom ΔΟΛ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου