Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Η Ελλάδα εκβιάζει την Κύπρο για άμεση λύση – Προειδοποιεί ότι με ειδικό νομοθετικό διάταγμα θα αποσχίσει τις Κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα ερήμην της Κύπρου για να μην κλονιστεί η συστημική σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών.


  Η Ελλάδα εκβιάζει  την Κύπρο για άμεση λύση  – Προειδοποιεί ότι με ειδικό νομοθετικό διάταγμα θα αποσχίσει τις Κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα  ερήμην της Κύπρου για να μην κλονιστεί η συστημική σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών
(upd2) Ισχυρότατες πιέσεις δέχεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Κύπρος ώστε να βρεθεί μια λύση στο υφιστάμενο οικονομικό αδιέξοδο.
Η ΕΕ, η Τρόικα, η Γερμανία και η ΕΚΤ πιέζουν με κάθε μέσο και τρόπο την Κύπρο, απειλώντας ακόμη και με χρεοκοπία τις τράπεζες και την χώρα και υποχρεώνοντας την,  να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δεχθεί μεταξύ άλλων και το haircut στις καταθέσεις πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ. 
Όμως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που πιέζουν ασφυκτικά την Κύπρο. Με βάση κυβερνητική πηγή με την οποία συνομίλησε το www.bankingnews.gr, η πληροφορία ότι η Ελλάδα μπορεί να εξαναγκάσει την Κύπρο να προχωρήσει άμεσα σε λύση επιβεβαιώνεται. Μπορεί για λόγους στρατηγικής να διαψεύσοιυν αυτή την πληροφορία αλλά είναι γεγονός έχει υπάρξει προετοιμασία. 
Συγκεκριμένα η Ελλάδα έχει ετοιμάσει και ενημερώσει για τον λόγο αυτό την Κύπρο ειδικό νομοθετικό διάταγμα με στόχο να αποκτήσει παρά την θέληση της Κύπρου τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια  εκβιαστική ενέργεια που ωστόσο στηρίζεται σε μια λογική.
Δεν μπορεί να σέρνεται το κυπριακό πρόβλημα, μπορεί να πλήξει την συστημική σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών. 

Δεν μπορεί 3 κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα να παραμένουν κλειστές και να υπάρχει ο κίνδυνος να τιναχθούν όλα στον αέρα. 

Αν η Κύπρος δεν επιλύσει άμεσα το πρόβλημα της η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει το ειδικό νομοθετικό διάταγμα και θα αποκτήσει τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα ακόμη και αν δεν έχει την συγκατάβαση της Κύπρου. 

Κατά ορισμένες πληροφορίες η Ελλάδα έχει ενημερώσει την Κύπρο για τις προθέσεις της. 

Αν δεν επιλυθεί το θέμα άμεσα ίσως και το προσεχές σαββατοκύριακο ή το αργότερο την Δευτέρα 25η Μαρτίου που είναι αργία στην Ελλάδα, οι κυπριακές τράπεζες θα περάσουν στον έλεγχο μιας εκ των 3 ενδιαφερομένων τραπεζών. 

Στην διεκδίκηση βρίσκονται η Πειραιώς, η Alpha bank και το good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. 

Με βάση ορισμένες πηγές η Πειραιώς υποστηρίζεται ώστε να αποκτήσει και τις 3 κυπριακές τράπεζες καθώς έτσι θα ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της στην εσωτερική αγορά αποκτώντας την δεύτερη θέση στο ελληνικό banking.
Η Alpha επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε και το ΤΤ το οποίο θεωρείται ούτως ή άλλως μεταβατική λύση. 

Το ερώτημα που εγείρεται βεβαίως είναι πως η Πειραιώς π.χ. που ήδη συγχωνεύει 3 τράπεζες, θα αποκτήσει άλλες 3 κυπριακές τράπεζες και θα εμφανιστεί στην DGCom παρουσιάζοντας το σχέδιο απορρόφησης 6 διαφορετικών τραπεζών ταυτόχρονα. 

Κατά ορισμένες πηγές η DGCom θα μπορούσε να αποδεχθεί τις έκτακτες συνθήκες αλλά αυτό δεν μπορεί να θεωρείται εκ των προτέρων σίγουρο.
Η DGCom θεωρείται και είναι ιδιαίτερα αυστηρή με τα κριτήρια που αποτιμά επιχειρηματικά deals και συγκεντρώσεις δυνάμεων. 

Το ΤΤ μπορεί να λειτουργήσει ως μεταβατική λύση και θεωρείται λογική λύση ωστόσο έχει ένα μειονέκτημα, δεν είναι συστημική τράπεζα και έχει προηγηθεί resolution που απαγορεύει επεκτατικές κινήσεις. 

Το βέβαιο πάντως είναι ότι η Ελλάδα έχει προειδοποιήσει την Κύπρο για τις προθέσεις της. 

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου