Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Κύπρος: Κίνδυνος στάσης πληρωμών στις 18 Απριλίου.


Με στάση πληρωμών κινδυνεύει η Κύπρος στις 18 Απριλίου, όπως ανέφερε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η Γενική Λογίστρια του Κράτους Ρέα Γεωργίου. 
Εξήγησε δε ότι αυτήν τη στιγμή ο βραχυπρόθεσμος εσωτερικός δανεισμός του κράτους από τράπεζες και ημικρατικούς οργανισμούς ανέρχεται σε €966,7 εκατ.
Σύμφωνα με το Stockwatch, η κ. Γεωργίου είπε ότι λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο τα αναμενόμενα ποσά που αφορούν .......τα δημόσια έσοδα είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν γι’ αυτό το Γενικό Λογιστήριο έχει αναπροσαρμόσει τις προβλέψεις του για τους επόμενους μήνες προς τα κάτω.
 
Η Γενική Λογίστρια σημείωσε ότι τον Απρίλιο τα φοροεισπρακτικά τμήματα του κράτους όπως ΦΠΑ, ΤΕΠ και Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχουν ανακοινώσει παράταση στην προθεσμία πληρωμών, με αποτέλεσμα ο Απρίλιος να παρουσιάζει χρηματικό έλλειμμα €160 εκατ. «Αυτό εάν ανανεωθεί πλήρως ο πιο πάνω βραχυπρόθεσμος δανεισμός», σημείωσε.
 
Η κ. Γεωργίου σημείωσε ότι το ειδικό απόθεμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κεντρική Τράπεζα ύψους €85 εκατ. δεν είναι αρκετό και χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση ύψους €80 εκατ. πριν από τις 24 Απριλίου για να μην υπάρξει στάση πληρωμών.
 
«Σε περίπτωση», είπε, «όπου σε κάποια από τα χρηματικά ιδρύματα λήγουν οι ανανεώσεις γραμματίων όπως π.χ., στις 16 Απριλίου, θα προκύψει πρόβλημα για ικανοποίηση χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους στις 18 Απριλίου».
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου