Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΙ ...ΞΕΡΟΥΝ !!!! ΓΚΡΕΜΟΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ Η ΒΡΩΜΑ... ΗΠΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΒΓΑΛΑΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ...!!!

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΟΓΓΟΛΩΝ... ΓΚΡΕΜΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥΣ...

Τις πληγές της από τα πρωτοφανή επεισόδια των τελευταίων 24ωρων μετράει ήδη η τουρκική οικονομία. Η πτώση-ρεκόρ στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, που καταγράφηκε τη Δευτέρα, και οι ταξιδιωτικές οδηγίες από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και το Βέλγιο επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες πολιτικών και οικονομικών αναλυτών, ότι ο τουρισμός, που αποτελεί την μεγάλη «ατμομηχανή» της οικονομίας της Τουρκίας, θα υποστεί τεράστιο πλήγμα.

Όπως μεταδίδει η Hürriyet Daily News, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία στους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη γείτονα, συνιστώντας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω των βίαιων επεισοδίων. 

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία Francis Ricciardone ........ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στις ΗΠΑ, λόγω των δραματικών εξελίξεων.

Είχε προηγηθεί ανάλογη ταξιδιωτική οδηγία από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, συστήνοντας στους υπηκόους της χώρας να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις. 

Αρκεί να σκεφτεί κανείς, ότι κάθε χρόνο περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες επισκέπτονται τη γείτονα, και κυρίως τα τουρκικά παράλια, για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, για να καταλάβει ότι το κόστος από τυχόν ακυρώσεις κρατήσεων αναμένεται να είναι τεράστιο.

Η σύσταση δεν αφορά, προς το παρόν, στην αποτροπή επίσκεψης στην Τουρκία, αλλά δίνεται η συμβουλή στους Βρετανούς που ζουν ή επισκέπτονται την Τουρκία να αποφεύγουν τα σημεία των διαδηλώσεων.

Πτώση-ρεκόρ στο Χρηματιστήριο

Ήδη, οι οικονομικοί αναλυτές μελετούν όλα τα ενδεχόμενα και μετρούν τις επιπτώσεις από τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ ενδεικτικό του κλίματος και του φόβου που επικρατεί είναι η σημερινή καταβαράθρωση του δείκτη στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, που έκλεισε σήμερα με πτώση 10,47%, που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων ετών.

Τα τουρκικά assets έχουν βυθιστεί τις τελευταίες ημέρες, με τις ρευστοποιήσεις να έχουν ενταθεί λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για τις επιπτώσεις της πρόωρης μείωσης της στήριξης της οικονομίας από την Fed, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων της Τουρκίας έχουν αυξηθεί δραματικά, σηματοδοτώντας τη μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, άλλωστε, παρουσιάζει η ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγες ώρες ο οίκος Standard&Poor's, γνωστοποιώντας την απόφασή του να αναβάλει «λόγω των εξελίξεων των τελευταίων ημερών στην Κωνσταντινούπολη» τη διεθνή συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιήσει αύριο στην πόλη.

Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ισχυρό πλήγμα θα δεχθεί καταρχάς η τουρκική λίρα, ενώ αντίστοιχες θα είναι οι επιπτώσεις στο κομμάτι της κεφαλαιαγοράς και των ομολόγων.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο «χτύπημα», τουλάχιστον σε άμεσο επίπεδο, αναμένεται στην «ατμομηχανή» της τουρκικής οικονομίας, τον τουρισμό, και μάλιστα στην απαρχή της καλοκαιρινής σεζόν!

Το πλήγμα μόνο για την Κωνσταντινούπολη, που αποτελεί πλέον μία από τις πολυσύχναστες πρωτεύουσες του κόσμου, αφού δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, αναμένεται να είναι άνευ προηγουμένου. Οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα στην τουρκική μεγαλούπολη τα τελευταία χρόνια ήταν τεράστιες. 

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όπως εκτιμούν οι ίδιοι αναλυτές, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να απασχολούνται στον τουριστικό τομέα. Μία καθίζηση, έστω και πρόσκαιρη, του τουρισμού στην Κωνσταντινούπολη θα επιφέρει χιλιάδες απολύσεις και δραματική αύξηση της ανεργίας στην πόλη.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια η τουρκική κυβέρνηση έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στο να καταστήσει την turkish airlines ως μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο και την Κωνσταντινούπολη διεθνή αεροπορικό κόμβο. Η κάμψη της ζήτησης και η αποφυγή των αεροδρομίων της πόλης θα επιφέρει άμεσα σημαντική οικονομική ζημιά στην turkish airlines.


 Ενδεικτική της όλης κατάστασης που διαμορφώνεται άλλωστε, είναι η ανακοίνωση που έκανε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών με τις πρώτες εκτιμήσεις για το κόστος των ζημιών από τα πολυήμερα επεισόδια. 

Όπως ανέφερε ο κ. Γκιουλέρ, το ύψος των ζημιών ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, δηλαδή περίπου 8,2 εκατομμύρια ευρώ. Αριθμός που αναμένεται βέβαια να πολλαπλασιαστεί, καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζονται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου