Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Αυτός είναι ο πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs που θέλει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα 2,9 δισ. ευρώ για τη Japonica .

Αυτός είναι ο πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs που θέλει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα 2,9 δισ. ευρώ για τη Japonica
O Paul Kazarian (δεξιά) στα ετήσια βραβεία της βιομηχανίας των Hedge Funds στη Νέα Υόρκη
Δημόσια πρόταση για την αγορά μετρητοίς ελληνικών ομολόγων εκδόσεως τον Δεκέμβριο του 2012, ονομαστικής αξίας έως 2,9 δισ. ευρώ, υπέβαλε η Japonica Partners & Co, μέσω της κατά 100% θυγατρικής της Yerusalem Hesed.
H Japonica, με έδρα στο Providence του Rhode Island, προσφέρει κατ’ ελάχιστο premium 15,2% στη μέση τιμή κλεισίματος της 27ης Μαρτίου του 2013 (που για το ελληνικό δεκαετές ομόλογο λήξεως το 2023 ήταν τα 48,076 σεντς ανά ευρώ). 

Το παραπάνω premium μεταφράζεται σε προσφορά στα 55,4 σεντς έναντι του τρέχοντος επιπέδου των 60 περίπου σεντς και του ιστορικού υψηλού των 67,7 σεντς. Η ελάχιστη τιμή που δίνει επί της ονομαστικής αξίας του ομολόγου είναι τα 45 σεντς.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το ποσό των 2,9 δισ ευρώ αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 9,9% του συνόλου των ελληνικών τίτλων ύψους 29,6 δισ. ευρώ. Η αγορά των ομολόγων από την Yerusalem Hesed θα επιτρέψει στους υφιστάμενους κατόχους να ρευστοποιήσουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Πρόκειται για την πρώτη φορά πως ιδιώτης επενδυτής υποβάλει πρόταση για την αγορά ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, επισημαίνει η Japonica Partners & Co στην ανακοίνωσή της. Επίσης, για πρώτη φορά, η τιμή της αγοράς θα καθοριστεί από μια μη τροποποιημένη δημοπρασία Dutch.
Η περίοδος αποδοχής της πρότασης θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιουλίου 2013.
Το εύρος τιμών που θα αγοραστούν τα ομολόγα θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των επενδυτών και σε κάθε περίπτωση αυτές θα προσδιοριστούν μέσω δημοπρασίας (η διαδικασία ονομάζεται Unmodified Dutch Auction και την έχει ακολουθήσει στο παρελθόν και το ελληνικό Δημόσιο).
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή αντανακλά τη μακροπρόθεσμη προοπτική της Japonica για την Ελλάδα αλλά και την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μέχρι σήμερα. Σπεύδει δε να διευκρινίσει πως η προσφορά αυτή δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό δημόσιο. Χαρακτηρίζεται εμμέσως ως ελκυστική για τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων δεδομένου του ότι εκτιμά ότι τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζουν μεγάλη διακύμανση και χαμηλή εμπορευσιμότητα. 
Πηγή:www.capital.gr
Η Japonica αποτελεί μία εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών με έδρα τις ΗΠΑ. Ιδρύθηκε το 1987 από τον Paul Kazarian, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs.
Ο Paul Kazarian, ένας χαμηλού προφίλ μεγαλοεπενδυτής με πλούσιο ιστορικό στη δημιουργία υπεραξιών από απαξιωμένες επιχειρήσεις και περιουσιακά στοιχεία και με προϋπηρεσία στην Goldman Sachs.
Η Japonica Partners δεν είναι hedge fund αλλά λειτουργεί ουσιαστικά ως κοινοπραξία επενδυτών που τοποθετούν τα κεφάλαια τους από κοινού. Κατά δήλωσή της, διαχειρίζεται κεφάλαια μεμονωμένων επενδυτών που σε περιπτώσεις ξεπερνούν τα 50 εκατ. δολάρια για τον κάθε έναν εξ αυτών.
 Έχει λειτουργήσει ανάλογα στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων όπως η αμερικανική SunBeam – Oster (deal αξίας 630 εκατ. δολ), ως «λευκός ιππότης» με προσφορά 1,6 δισ. στην Chicago North Western αλλά και σε μεγαλύτερα deal όπως η πρόταση αναδιάρθρωσης 2,4 δισ. δολ της αμερικανικής Borden.
Παρόλα αυτά, η Wall Street Journal γράφει ότι όσοι γνωρίζουν καλά τη συγκεκριμένη αγορά, δεν έχουν ακούσει ποτέ την Japonica.
“Πρόκειται για νέο παίκτη στην αγορά. Δυσκολευόμαστε να ερμηνεύσουμε τις κινήσεις τους”, λέει στην εφημερίδα ένας trader.
Εκπρόσωπος της Japonica, πάντως, που μίλησε στη Wall Street Journal, τη διαβεβαίωσε ότι η προσφορά είναι αληθινή.
Όμως, οι απορίες για τη στρατηγική της εταιρείας παραμένουν. Ανακοινώνοντας δημόσια την πρόθεσή της να αγοράσει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, η Japonica διακινδυνεύει να προκαλέσει ράλι στις τιμές των ομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου