Κάτω από τα 1.000 δολάρια ανά ουγκιά, έως το 2015, “βλέπει” το χρυσό ο Nouriel Roubini, ο οικονομολόγος που λόγω των απαισιόδοξων απόψεών του, έχει κερδίσει το προσωνύμιο Dr. Doom.
Μάλιστα, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο Project Syndicate, ο Roubini αναλύει τους έξι λόγους που τον οδηγούν σε αυτή την πρόβλεψη:
1. Ο χρυσός εκτινάσσεται σε εποχές σοβαρών οικονομικών, χρηματοοικονομικών ή γεωπολιτικών κινδύνων. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελεί μια ασφαλή επένδυση, σημειώνει, επικαλούμενος την πτώση των τιμών του χρυσού κατά το 2008 και το 2009.
2. Ο χρυσός εμφανίζει τις καλύτερες επιδόσεις του σε εποχές έντονων πληθωριστικών κινδύνων, καθώς οι επενδυτές αναζητούν έναν τρόπο να προστατευτούν. Όμως, παρά την επιθετική νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, ο παγκόσμιος πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
3. Ο χρυσός δεν προσφέρει εισόδημα, την ώρα που οι μετοχές δίνουν μερισματικές αποδόσεις, τα ομόλογα δίνουν κουπόνια και τα ακίνητα δίνουν ενοίκια. Τώρα που η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, άλλες επενδύσεις προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις έναντι του χρυσού, ο οποίος υποαποδίδει έναντι των μετοχών από το 2009.
4. Τα πραγματικά επιτόκια κινούνται ανοδικά, ενώ ο Roubini δηλώνει ότι “η σωστή στιγμή για να αγοράσει κανείς χρυσό είναι όταν οι πραγματικές αποδόσεις των μετρητών και των ομολόγων είναι αρνητικές και υποχωρούν”.
5. Οι καταχρεωμένες χώρες δεν έχουν καμία διάθεση να σπρώξουν τους επενδυτές προς το χρυσό και μακριά από τα ομόλογά τους. Αντίθετα, έχουν μεγάλα αποθέματα χρυσού, τα οποία μπορούν να πουλήσουν για να μειώσουν τα χρέη τους.
6. Το στρατόπεδο των συντηρητικών στις ΗΠΑ έχει δώσει τόση σημασία στο χρυσό, ώστε αυτό τείνει να γίνει αντιπαραγωγικό. “Για την ακροδεξιά, ο χρυσός αποτελεί το μοναδικό τρόπο αντιστάθμισης έναντι του κινδύνου που αποτελεί η κυβερνητική συνωμοσία για την κατάσχεση πλούτου”, εξηγεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου