«Η ιστορική μνήμη δεν είναι μια αφηρημένη, θεωρητική έννοια, δεν είναι μόδα, αλλά κατάκτηση της κοινωνίας, όπως ήταν κάποτε τα δικαιώματα των γυναικών, των αυτοχθόνων και των ομοφυλοφίλων» λέει ο Χιλιανός σκηνοθέτης Πατρίσιο Γκουσμάν σε ένα μήνυμα συμπαράστασης στην
Ελλάδα.Ο Γκουσμάν, που δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη λόγω πρόσφατου ατυχήματος, γράφει ο Γιάννης Ζουμπουλάκης στο Βήμα, συμμετείχε μέσω Skype στην ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Τζον Κασαβέτης».
Με αφετηρία την εμπειρία της διακυβέρνησης του Σαλβαδόρ Αλιέντε και τις συνέπειες της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ στη Χιλή, γεγονότα τα οποία καταγράφουν τα ντοκιμαντέρ του Γκουσμάν, η συζήτηση της Πέμπτης, εκτός από το θέμα της ιστορικής μνήμης, κινήθηκε γύρω από τη νεοφιλελεύθερη εκδοχή του καπιταλισμού, την οικονομική κρίση, τη δημοκρατία και τη στάση των λαών.
Το κοινό συμμετείχε διατυπώνοντας ερωτήματα. Ενα από αυτά αφορούσε το αν είναι πιθανή στις ημέρες μας μια δικτατορία λατινοαμερικανικού τύπου στην Ελλάδα, όπου εντείνονται οι ταξικές διαμάχες, δημιουργούνται νέες αντιδράσεις και νέα κόμματα.
«Νομίζω ότι δύσκολα θα υπάρξει δικτατορία στην Ευρώπη όπως αυτή του Πινοτσέτ», εκτίμησε ο Γκουσμάν. Πρόσθεσε όμως ότι το έλλειμμα ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο παραβλέφθηκε καθ' όλα τα προηγούμενα χρόνια, οδηγεί σε οικονομική και πολιτική καταστροφή.
«Δεν πρέπει να περιμένουμε από το κράτος, πρέπει οι πολίτες να βγούμε μπροστά και να παλέψουμε για καλύτερο κόσμο. Να μην κάτσουμε περιμένοντας την κυρία Μέρκελ να διαχειριστεί την οικονομία. Να βγούμε στους δρόμους».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου