Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Αν δεν αντέχεις την ευθύνη μην αποκτήσεις κατοικίδιο .

http://www.pillowfights.gr/img/cache/photo_7581_850569.jpg
Ζώα κι άνθρωπος: μία σχέση μαγική που μετράει αιώνες πίσω της. Απ’ τις πιο ιδιαίτερες σχέσεις με σαφή εξέλιξη καθώς προχωράνε τα χρόνια. 

Ζώα βοηθοί, ζώα σύντροφοι, ζώα θεραπευτές· πλάσματα με ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη δίπλα στον άνθρωπο απ’ την απαρχή του κόσμου.

Όπως τα περισσότερα πράγματα σ’ αυτή τη ζωή είναι δούναι και λαβείν, έτσι κι η σχέση μας με τα ζώα· μόνο που αυτό το αλισβερίσι βασίζεται στην ....

...υπέρμετρη κι ανιδιοτελή αγάπη τους και στα λίγα που χρειάζονται από εμάς.

Παντός είδους ζωάκια, μικρά και μεγάλα, είναι διαθέσιμα για να αποτελέσουν τη νέα σου συντροφιά. 


Από σκύλο μέχρι φίδι κι από καναρίνι μέχρι χρυσόψαρο, όλα τους έχουν κάποιες ανάγκες. Απ’ τη στιγμή που το ζωάκι δε μεγαλώνει κάπου ελεύθερο στη φύση με μαμά και μπαμπά να του δείχνουν πώς να βρει τροφή και νερό, ασφάλεια κι ένα μέρος για να κοιμηθεί, αυτό πρέπει να το κάνεις εσύ!

Το κατοικίδιο είναι ένα σχεδόν πλήρως εξαρτώμενο πλάσμα απ’ το αφεντικό του από μωρό μέχρις ότου γίνει παππουδέλι. Ναι, καλά κατάλαβες, το να επιλέξεις να έχεις ένα οποιοδήποτε κατοικίδιο είναι σαν να επιλέγεις να έχεις για όσο είναι εν ζωή ένα μικρό παιδάκι. Ανεξαρτήτως λοιπόν απ’ τις καλές σου προθέσεις και την ανάγκη σου για μια τόσο μοναδική συντροφιά πρέπει να σκεφτείς και τις ανάγκες του κατοικίδιού σου.

Έχω κατοικίδιο σημαίνει έχω ευθύνη. Ναι, σημαίνει χάδια και βόλτες σε μερικά από αυτά –καλύτερα οι ιδιοκτήτες φιδιών, ψαριών, πτηνών, κουνελιών και χάμστερ να μη δοκιμάσουν τη βόλτα– κι εκατοντάδες φωτογραφίες τους στα κινητά μας, αλλά αυτό είναι το μικρότερο κομμάτι της όλης διαδικασίας που απαιτείται.

Έχω κατοικίδιο σημαίνει τροφές, κτηνίατρο, φάρμακα και μπόλικο καθάρισμα τις περισσότερες φορές. Κι όλα τα παραπάνω ισχύουν για όλες τις εποχές του χρόνου συμπεριλαμβανομένων όλων των εορτών και περιόδων που θα θες να πας διακοπές. Με δυο λέξεις σημαίνει χρόνος και χρήμα.

Το κατοικίδιο είναι κι αυτό ένα πλάσμα με ανάγκες κι θέλω. Θέλω βόλτα, θέλω αλλαγή στην άμμο μου, θέλω καινούριο πριονίδι, θέλω άλλαγμα στο νερό μου, θέλω λιχουδιά, θέλω παιχνίδι, θέλω χάδια, θέλω εμβόλια, θέλω τρέλα να πηγαίνω με σπασμένα φρένα. 


Καλά, το τελευταίο όχι, αλλά κατάλαβες. Η πολυπλοκότητα των αναγκών ενός ζώου δεν αρκείται στη στιγμιαία διάθεσή σου να του προσφέρεις κάτι, αλλά στη συστηματική του φροντίδα κι αυτό είναι απαράβατος κανόνας.

Αν είσαι λοιπόν έτοιμος για όλα τα παραπάνω τότε είσαι άξιος για τη συντροφιά ενός καινούριου φίλου που θα περιφέρεται μέσα στο σπίτι σου! Αν όχι αρκέσου στη σχέση σου με τα κατοικίδια των φίλων σου!

Η ευθύνη ενός κατοικίδιου όσο μεγάλη κι αν είναι, είναι ισάξια και με το παραπάνω με τη χαρά που σου προσφέρει, αγάπη αληθινή. Σκέψου καλά πριν πάρεις την απόφαση να μεγαλώσεις την οικογένειά με ένα νέο μέλος. Δράσε λοιπόν με γνώμονα τη λογική κι όχι με παρορμητικά κι αυθόρμητα συναισθήματα που μπορεί να αποβούν καταστροφικά τόσο για σένα όσο και για την άλλη αθώα ψυχούλα.

Επιμέλεια Κειμένου Έλενας Αργύρη:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου