Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Τα αλλάζει όλα το Brexit: Προηγείται ο Μπέπε Γκρίλο του Ματέο Ρέντζι στην Ιταλία.

Απανωτά είναι τα χτυπήματα πλέον για το κράτος των Βρυξελλών το οποίο μετά το Brexit και την επανάληψη των αυστριακών εκλογών με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, βλέπει τώρα και στην Ιταλία
να πρωτεύει δημοσκοπικά ένας ακόμα ευρωσκεπτικιστής ο Μπέπε Γκρίλο ο οποίος όπως και ο Αυστριακός δεξιός Νόρμπερτ Χόφερ έχει ζητήσει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο της Ιταλίας από την ΕΕ (αν και το ιταλικό σύνταγμα δεν ....

....το προβλέπει έχει όμως την σημασία του)

Προβάδισμα δύο μονάδων του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) στην πρόθεση ψήφου των Ιταλών σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών αποτυπώνει δημοσκόπηση την οποία δημοσιεύει την Παρασκευή η εφημερίδα La Repubblica.

Το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέμπε Γκρίλο εξασφαλίζει ποσοστό 32,3%, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ακολουθεί με 30,3%.

Το 78% των ερωτηθέντων απαντά επίσης ότι κίνημα του Μπέπε Γκρίλο είναι η μόνη πολιτική δύναμη της χώρας η οποία ισχυροποιήθηκε με τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν πριν δυο εβδομάδες -και ανέδειξαν την «πεντάστερη» Βιρτζίνια Ράτζι στην δημαρχία της Ρώμης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Demos για λογαριασμό της La Repubblica και δείχνει την Λέγκα του Βορρά στο 11,8% και την Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο 11,5%.

Παράλληλα το στατιστικό δείγμα Ιταλών πολιτών απάντησε ότι σε περίπτωση δεύτερου γύρου θα επέλεγε με ποσοστό 54,7% τα Πέντε Αστέρια και με 45,3% την κεντροαριστερά πράγμα που σημαίνει ότι οι Ιταλοί πλέον θέλουν την εθνική τους ανεξαρτησία

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση Ρέντσι τέλος, το έργο της εγκρίνει μόνο το 42% των ερωτηθέντων.

Πρόκειται για το χαμηλότερπ ποσοστό των τελευταίων 28 μηνών, από τον Φεβρουάριο του 2014 οπότε ο πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας.

Ο Μπέπε Γκρίλο πριν δύο χρόνια  συγκέντρωνε υπογραφές για να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στο ευρώ.

Όπως είχε τότε δηλώσει ο ίδιος "η έξοδος από το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα αποτελεί μονόδρομο, τόσο για την Ιταλία όσο και για την Γερμανία, η οικονομία της οποίας γίνεται όλο και λιγότερο ανταγωνιστική".

Σημειώνεται ότι ο Μπέπε Γκρίλο και τα «κορίτσια» του κερδίσανε ήδη τις δημαρχίες στις 2 από τις 4 μεγαλύτερες πόλεις της Ιταλίας, στην Ρώμη και στο Τορίνο. Το Μιλάνο κερδίθηκε οριακά από την παράταξη του Ματέο Ρέντσι (εκεί είναι πολύ ισχυρή η Λέγκα του Βορρά επίσης ευρωπροβληματισμένη με την ΕΕ).

Το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο κατακτά τους δήμους της Ρώμης, με την Βιρτζίνια Ράτζι, και του Τορίνο, με την Κιάρα Απεντίνο.

Η πρώτη είναι μια 37χρονη δικηγόρος, η δεύτερη μια 31χρονη επιχειρηματίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ράτζι κατάφερε να υπερισχύσει εντυπωσιακά στην Ρώμη, συγκεντρώνοντας το 67% των ψήφων, παρά την ανοικτή υποστήριξη που μεγάλο μέρος του Τύπου προσέφερε στον κεντροαριστερό υποψήφιο Ρομπέρτο Τζακέτι. Όσο για την Απεντίνο, ευνοήθηκε πιθανόν και από τις επαγγελματικές της εμπειρίες στην διοίκηση της ομάδας της Γιουβέντους και στην επιχείρηση του συζύγου της.

Η κεντροαριστερά του Ρέντσι υπερίσχυσε με μικρή διαφορά στο Μιλάνο, όπου εκλέγεται δήμαρχος ο Τζουζέπε Σάλα.
Και αυτός αλλά και ο Αυστριακός Νόρμπερτ Χόφερ θεωρούνται μεγαλοι αντίπαλοι των Βρυξελλών και του Βερολίνου

Όπως φαίνεται το Brexit πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις τα αποτελέσματα των οποίων τώρα θα ξεκινήσουν να φαίνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου