Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Έρχεται η ώρα της Γερμανίας.

Ο,τι συμβεί με τη χώρα που ταλαιπωρεί τη δική μας εδώ και έξι χρόνια δεν θα πέσει σαν κεραυνός εν αιθρία. 

Οχι μόνο έχουν πυκνώσει τα σύννεφα στους αιθέρες πάνω από την Καγκελαρία του Βερολίνου και τα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank, αλλά ήδη ακούγονται οι πρώτες βροντές - ο ήχος τους, μάλιστα, ξεκινά από τις ΗΠΑ για να καταλήξει στη Γερμανία!

Οι ειδήσεις που αφορούν τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας της κυρίας Μέρκελ τον τελευταίο καιρό πόρρω απέχουν από........ το να χαρακτηριστούν θετικές.

Η «δημοκρατία» έγραψε ότι η Deutsche Bank «των οικονομικά... πειθαρχημένων Γερμανών, λίγες ημέρες μετά την ψήφο υπέρ του Brexit, δέχθηκε διπλό ηχηρό "χαστούκι" -το πρώτο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και το δεύτερο από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed)-, με αποτέλεσμα η διοίκησή της να δει τις μετοχές του τραπεζικού γίγαντα να κατρακυλούν στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριακονταετίας!

Εκθεση του Ταμείου, που δημοσιεύτηκε στις σελίδες της "Wall Street Journal", χαρακτήριζε τη γερμανική κεντρική τράπεζα "Νο 1 κίνδυνο για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα", την ώρα που το αμερικανικό παρακλάδι της Deutsche Bank πιανόταν... αδιάβαστο, αποτυγχάνοντας να περάσει τα stress tests της Fed».

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το ΔΝΤ, όπως ανακοίνωσε στέλεχός του, «ενδέχεται μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες να χαμηλώσει την πρόβλεψη του ρυθμού ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας ελέω Brexit, καθώς το Λονδίνο αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο του Βερολίνου».

Πολλές είναι οι εικασίες που μπορούν να γίνουν για το απότομο και... συμπτωματικό «χαμήλωμα» της γερμανικής ισχύος. Ομως, τα γεγονότα είναι συγκεκριμένα και σημαντικά: Η Volkswagen πιάστηκε στα πράσα να πειράζει τους δείκτες εκπομπής καυσαερίων στις ΗΠΑ.

Το ΔΝΤ, που είναι ένα τύποις διεθνές αλλά στην ουσία αμερικανικό ίδρυμα, χαρακτηρίζει την Deutsche Bank «Νο 1 κίνδυνο για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα» και η Deutsche Bank αποτυγχάνει να περάσει τα «τεστ αντοχής» της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Επεται συνέχεια!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου