Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Τραπεζικές θυρίδες: Είναι στην μόδα, αλλά πόσο ασφαλείς είναι;

Ερωτικά γράμματα του Αϊνστάιν, αλλά και το Ευαγγέλιο του Ιούδα είχαν φυλαχθεί σε τραπεζικές θυρίδες. Το κόστος ξεκινάει από 12 ευρώ και φτάνει τα… 3.729 ευρώ το χρόνο. Ανάλογα ποικίλλουν και οι διαστάσεις τους, με κάποιες να έχουν μέγεθος δωματίου
Τα ερωτικά γράμματα που για χρόνια αντάλλασσαν ο Αϊνστάιν και η μετέπειτα σύζυγός του Μίλεβα βρέθηκαν από μια δισέγγονή τους το 1986, σε μια τραπεζική θυρίδα στο Λος Αντζελες και εκδόθηκαν σε βιβλίο.

Ο ηλικίας 1.600 ετών Κώδικας, που περιλαμβάνει το Ευαγγέλιο του Ιούδα, ανακαλύφθηκε γύρω στο 1970 στην έρημο της περιοχής El Minya της Αιγύπτου και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ, όπου φυλάχτηκε για 16 χρόνια σε τραπεζική θυρίδα στο Χίκσβιλ της Νέας Υόρκης.
Το τελευταίο μυθιστόρημα του Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ, που έγινε διάσημος από τη «Λολίτα», βρίσκεται κλειδωμένο σε μια τραπεζική θυρίδα στην Ελβετία.
(Κλικάρετε και ξανακλικάρετε και στο άλλο παράθυρο, αν σας ενδιαφέρει)
Πολλοί και εξ ημών επιθυμούν να φυλάξουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και να προστατέψουν πολύτιμα αντικείμενα που διαθέτουν, όπως κοσμήματα, οικογενειακά κειμήλια, διάφορα έγγραφα τα οποία εκτός από την υλική αξία μπορεί να έχουν και συναισθηματική, αλλά αποφεύγουν τα χρηματοκιβώτια των σπιτιών τους.
Σε αυτήν την περίπτωση οι θυρίδες των τραπεζών αποτελούν ίσως την ιδανικότερη λύση.
Με σχετικά μικρό κόστος, από 12 ευρώ έως όμως και… 3.729 ευρώ, μπορεί κανείς να ασφαλίσει ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει και να γλιτώσει έτσι από το άγχος μιας πιθανής απώλειας κάποιου αγαπημένου αλλά και πολύτιμου αντικειμένου.
Οι θυρίδες, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των τραπεζών, παρέχουν τη μέγιστη ασφάλεια σε όποιον τις χρησιμοποιεί, ενώ παράλληλα η πρόσβαση σε αυτές είναι αρκετά εύκολη.
Το μόνο που χρειάζεται κανείς για να τοποθετήσει ή να πάρει κάτι από τη θυρίδα που διατηρεί σε κάποια τράπεζα είναι η επίδειξη κάθε φορά που εισέρχεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της αστυνομικής του ταυτότητας και φυσικά να έχει μαζί του το ειδικό κλειδί, το οποίο έχει προμηθευτεί από την τράπεζα.
Η ταυτότητα είναι απολύτως απαραίτητη, ώστε σε περίπτωση που χαθεί το κλειδί να μην μπορεί ο οποιοσδήποτε να εισέλθει στα άδυτα μιας θυρίδας.
Τα μεγέθη

Οι τραπεζικές θυρίδες στην πλειονότητά τους διακρίνονται σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες.

Κάθε τράπεζα χρησιμοποιεί διαφορετικές διαστάσεις όσον αφορά το πλάτος, το ύψος και το μήκος της θυρίδας, γι αυτό καλό είναι προτού προχωρήσει κανείς στη μίσθωση μιας θυρίδας να είναι σίγουρος ότι αυτή ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες του.
Στο υπόγειο της Τράπεζας Πειραιώς, στο νεοκλασικό της οδού Αριστείδου όπου στεγαζόταν η μέχρι την ενοποίηση Τράπεζα Χίου, βρίσκεται η μεγαλύτερη ίσως σε ευρωπαϊκό επίπεδο θυρίδα σε διαστάσεις μικρού δωματίου.
Στη μεγαλύτερη αυτή τραπεζική θυρίδα, που σήμερα φιλοξενεί χρεόγραφα, ενώ επί σειρά ετών ήταν νοικιασμένη από χρηματιστηριακή εταιρεία για να προστατεύει τις μετοχές της, πραγματοποιήθηκαν το 1993 κάποια γυρίσματα της αμερικανικής κινηματογραφική ταινίας Deception (Απάτη) με τους Αντι Μακντάουελ και Λίαμ Νίσον…
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ


Ετήσια η μίσθωση, με δυνατότητα να υπάρχουν πολλοί δικαιούχοι

Η ενοικίαση θυρίδων σε όλες τις τράπεζες γίνεται σε ετήσια βάση, χωρίς αυτό να αποκλείει το ενδεχόμενο κάποιος να προβεί σε μικρότερου χρονικού διαστήματος μίσθωση μιας θυρίδας. Σε αυτήν την περίπτωση επιβάλλεται μια συνεννόηση με την τράπεζα για να διαπιστωθεί αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, που κάποιος αποφασίζει να μισθώσει μια θυρίδα, πρέπει να γνωρίζει ότι οι περισσότερες τράπεζες ζητούν να προκαταβληθούν τα χρήματα.
Απαραίτητη δε προϋπόθεση είναι ο ενδιαφερόμενος πελάτης να διαθέτει ήδη ή να ανοίξει λογαριασμό στην τράπεζα της επιλογής του, όπου και θέλει να ενοικιάσει μία ή περισσότερες θυρίδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες και στην περίπτωση της μίσθωσης των θυρίδων εκτιμούν τον λεγόμενο «καλό πελάτη», εφαρμόζοντας ευέλικτο τιμολόγιο με εκπτώσεις που σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσουν το 50% του μισθώματος.
Σε πολλές περιπτώσεις στον κάτοχο κάποιου ειδικού καταθετικού λογαριασμού δίνεται η δυνατότητα να κάνει χρήση των θυρίδων θησαυροφυλακίου της τράπεζας με δωρεάν ετήσιο μίσθωμα.
Οι περισσότερες τράπεζες απαιτούν και μια εφάπαξ εγγύηση από τον ενδιαφερόμενο, η οποία επιστρέφεται με τη λήξη του μισθώματος της θυρίδας. Δεν αποκλείεται, βέβαια, κάποιες τράπεζες να μη ζητήσουν καθόλου εγγύηση.
Η εγγύηση πάντως, σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη των τραπεζών, εφαρμόζεται για να διασφαλιστεί η τράπεζα σε περίπτωση που τα δύο ειδικά κλειδιά, τα οποία χορηγεί στους μισθωτές, χαθούν, ενώ όταν κάποια τράπεζα δεν απαιτεί την καταβολή εγγύησης, το κόστος αντικατάστασης των κλειδιών θα κληθεί να το πληρώσει ο ίδιος ο μισθωτής εκ των υστέρων.
Οι δικαιούχοι μιας θυρίδας μπορεί να είναι περισσότεροι του ενός. Στην περίπτωση των δύο συνμισθωτών ο καθένας από αυτούς έχει δικαίωμα πρόσβασης ανά πάσα στιγμή στη θυρίδα, εφόσον οι τράπεζες προμηθεύουν και τους δύο με κλειδιά.
Εχει τη δυνατότητα ο καθένας ανά πάσα στιγμή να αποσύρει ή να τοποθετήσει αντικείμενα χωρίς να απαιτείται η συγκατάθεση του άλλου, όπως και αν το επιθυμεί ο ένας από τους δύο να κλείσει οριστικά τη θυρίδα.
ΣΤΕΛΛΑ ΚΕΜΑΝΕΤΖΗ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22733&subid=2&pubid=528415&tag=8334
Τρόπο να προστατεύσουν τις καταθέσεις τους αναζητούν εκατομμύρια καταθέτες, καθώς το ενδεχόμενο “κουρέματος” για τις “ανασφάλιστες” καταθέσεις πλανάται, πλέον, σαν φάντασμα πάνω από το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Στην Ελλάδα, το φαινόμενο της ακραίας αβεβαιότητας παρατηρήθηκε έντονα τον Ιούνιο του 2012, ενώ οι φωνές για πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ την τελευταία τριετία οδήγησαν σε εκροές κεφαλαίων ύψους 85 δισ. ευρώ.
Από αυτά, ένα μέρος “κρύφτηκε” σε τραπεζικές θυρίδες, καθώς αρκετοί συμπολίτες μας επέλεξαν να κρατήσουν τα χρήματά τους στη χώρα, χωρίς να μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση για τα ποσά που υπάρχουν μέσα στα… κουτιά των τραπεζών, αφού δεν προβλέπεται καταγραφή των αντικειμένων που φυλάσσονται.
Πόσο ασφαλείς είναι όμως οι τραπεζικές θυρίδες σε περίπτωση κρίσεων, ανάλογης της κατάστασης που βιώνει η Κύπρος; Κινδυνεύουν τα χρήματα που έχουν “κρυφτεί” στις θυρίδες, από ενδεχόμενο κούρεμα;
Η απάντηση δεν είναι απλή, πόσω μάλλον αν αναλογιστούμε ότι αυτά που ζούμε το τελευταίο διάστημα ανατρέπουν κεκτημένα πολλών ετών, όπως αυτό της διασφάλισης καταθέσεων που ήταν ένα από τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με όσα αναφέρουν έμπειροι νομικοί, το τι θα συμβεί σε περίπτωση πτώχευσης του κράτους ή άλλων ακραίων κρίσεων αποτελεί “γκρίζα” περιοχή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σήμερα για να ανοίξει μία θυρίδα απαιτείται εισαγγελική παραγγελία ή δικαστική απόφαση.
Στην περίπτωση διάσπασης μίας τράπεζας, όπως συνέβη με τη Λαϊκή, οι θυρίδες μεταφέρονται στο «καλό» κομμάτι και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται κανονικά. Θα πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί ότι δεν υπάγονται στο καθεστώς διασφάλισης καταθέσεων έως ποσού 100 χιλ. ευρώ και ανά πάσα στιγμή είναι κατασχετέες, σύμφωνα με τη νομοθεσία του κάθε κράτους που ορίζει τις προϋποθέσεις για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.
Οι τραπεζικές θυρίδες μισθώνονται σε ετήσια βάση και ο δικαιούχος μπορεί να τοποθετήσει μέσα σε αυτές ό,τι θέλει. Η παραδοσιακή τους χρήση αφορούσε στη φύλαξη χρυσαφικών και άλλων τιμαλφών, ενώ αργότερα ήταν συνηθισμένη «κρυψώνα» για μετοχικούς τίτλους, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί εκείνοι που “κρύβουν” μετρητά.
Μάλιστα, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα διεθνές debate για το κατά πόσο αποτελούν προσωπικά δεδομένα ή αν θα πρέπει να ελέγχονται για περιπτώσεις φύλαξης προϊόντων παράνομης δραστηριότητας. Οι θυρίδες των τραπεζών δεν είναι κατάθεση και δεν πληρώνουν τόκο. Κανείς δεν μπορεί να τις ανοίξει, χωρίς εισαγγελική παρέμβαση, και γι΄ αυτό σε περιπτώσεις αναγκαίας κατάσχεσης έχουν βρεθεί από ράβδους χρυσού μέχρι όπλα και ναρκωτικά.
«Σε πολύ ακραίες περιπτώσεις, δεν αποκλείεται να υπάρξει ειδική εντολή να μην ανοίγει καμιά θυρίδα χωρίς την παρουσία ειδικής κρατικής υπηρεσίας συναλλάγματος», σχολιάζει αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος. «Αν προκύψουν ειδικά περιοριστικά μέτρα, είτε πτώχευση οι Αρχές ενδέχεται να θεωρήσουν τις θυρίδες περιουσιακό στοιχείο των πελατών και να διατάξουν το άνοιγμά τους, με την παρουσία εισαγγελέα», προσθέτει.
Όσο για τη διαθεσιμότητά τους, ακόμη και την εποχή της… τρελής αβεβαιότητας σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, δεν παρατηρήθηκε έλλειψη, γιατί η ζήτηση ήταν διάσπαρτη ανά την επικράτεια. Έτσι, σε περιοχές χαμηλών εισοδημάτων υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα, ενώ σε άλλες η ζήτηση υπερκάλυπτε την προσφορά. “Στην Κηφισιά είναι λογικό να μην υπάρχουν διαθέσιμες θυρίδες ενώ σε άλλες περιοχές να μην χρειάζονται καν”, σημειώνει αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος.
Η τράπεζα από την πλευρά της δεν φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση παραβίασης και κλοπής, επειδή δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της θυρίδας. Γι΄ αυτό το λόγο οι θυρίδες δεν ασφαλίζονται. Τέλος, το κόστος ποικίλει από τράπεζα σε τράπεζα και αναλόγως του μεγέθους.
Του Κωνσταντίνου Μαριόλη 

http://www.capital.gr/News.asp?id=1760123
To περιεχόμενο της Θυρίδας ΔΕΝ είναι κατάθεση ή οποιαδήποτε μορφής μεταβίβασης του περιεχομένου στη τράπεζα.Η όποια πρόνοια ελέγχου του περιεχομένου αφορά ΜΟΝΟ περιπτώσεις εγκληματικών ενεργειών (ναρκωτικά, όπλα, κλοπιμαία).
Η τοποθέτηση επιτρόπου που θα ΔΗΜΕΥΕΙ ποσοστό του περιεχομένου των θυρίδων όταν ο ιδιοκτήτης την ανοίγει, ισοδυναμεί με άνοιγμα των πορτοφολιών των περαστικών στον δρόμο!
Η δήμευση του περιεχομένου των θυρίδων ΔΕΝ μπορεί να ισχύσει για μετρητά, παρά μόνο γιατιμαλφή όπως ράβδους χρυσού ή λίρες με την ΠΡΟΥΠΟΥΘΕΣΗ πως θα υπάρξει ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ νόμος για ΟΛΟΥΣ να παραδοθούν για εκποίηση στην κεντρική τράπεζα της Ελλάδας.
Ολα τα αλλα είναι ΠΑΡΑΝΟΜΑ και , μέχρι σήμερα ήταν σενάρια ΜΟΝΟ για ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΑ καθεστώτα, δικτατορίες και επαναστάσεις.
Σιγά – σιγά φανερώνεται το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ πρόσωπο του ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ…

Αγαπητοι επειδη το εψαξα εδω στο Λονδινο για φιλους.
Οι τραπεζικες θυριδες διεπονται απο το Τραπεζικο Δικαιο. Αυτο σημαινει οτι το Ελληνικο κρατος μπορει να ζητησει απο καθε τραπεζα μια λιστα με τους κατοχους Ελληνικου διαβατηριου που διαθετουν θυριδα σε αυτην. Επιπλεον υπαρχουν πολλοι τροποι κι παραθυρακια για να φορολογιδημευθουν τα περιεχομενα της αν η θυριδα ειναι τραπεζικη.
Στην Ελλαδα πχ, το ποιο απλο ειναι να βγει βραδυ ενας νομος οπου ολες οι θυριδες παραμενουν κλειστες, μεχρι να ειναι παρον Εφορος κατα το ανοιγμα της. Αντε βγαλε ακρη μετα. Θα σε φυστικωσει το ΔΟΥ με προστιμο 50-60% για αποκρυψη εισοδηματος κι θα σου ριξει κι φορο σε οτι εμεινε. Θα τα παραλαβει κι επιτοπου, θα σου κοψει κι μια αποδειξη κι θα σου πει κι Καλημερα σας.
Υπαρχουν στο Λονδινο ιδιωτικες εταιρειες θυριδων με μακρα ιστορια κι με συμβολαια που περιλαμβανουν ασφαλιστρα μεχρι καποια ποσα. Ανοικτα καθε μερα κι τα Σουκου κι γιορτες κι αργιες, αλλα ωρες γραφειου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου