Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Τα... στρατεύματα του Δ΄ Ράιχ οδεύουν προς Λουξεμβούργο.

Στον στόχο ο διογκωμένος χρηματοπιστωτικός τομέας

Επόμενος σταθμός για τα γερμανικά στρατεύματα; 

Οπως φαίνεται το Λουξεμβούργο, αφού αρχίζουν να πληθαίνουν τα δημοσιεύματα ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει καθεστώς και αυτό το κράτος που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης και αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς φορολογικούς παραδείσους. 

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων...
για παράδειγμα, μετέδιδε χθες ότι η αναλογία καταθέσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων ως προς το ΑΕΠ τοποθετείται στο 500%, δηλαδή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Κύπρου. 

«Ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι υπερβολικά διογκωμένος σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία» παραδέχθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λουξεμβούργου, ο οποίος όμως δεν κατονομάστηκε. Αμέσως μετά άρχισαν, φυσικά, τις δηλώσεις οι Γερμανοί πολιτικοί. 

Ο Γερμανός βουλευτής Γιόακιμ Πος, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στην Μπούντεσταγκ, αναφέρθηκε «στα ρίσκα και στους κινδύνους που ισχύουν για χώρες της ευρωζώνης, το οικονομικό μοντέλο των οποίων βασίζεται σε έναν υπερτροφικό χρηματοπιστωτικό τομέα».

Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, από την άλλη, απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύγκριση γίνεται με την Κύπρο ως προς το μέγεθος του χρηματοπιστωτικού τομέα τους, με το επιχείρημα ότι στην περίπτωση του Μεγάλου Δουκάτου «αυτός συμβάλλει στη γενική ανταγωνιστικότητα όλων των κρατών-μελών» της ευρωζώνης.

«Το Λουξεμβούργο ανησυχεί για τις συγκρίσεις μεταξύ διεθνών χρηματοπιστωτικών τομέων στην ευρωζώνη και για τις σκέψεις σχετικά με το μέγεθος ενός χρηματοπιστωτικού τομέα σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας και με τους υποτιθέμενους κινδύνους που αυτό θα σήμαινε για τη δημοσιονομική και οικονομική βιωσιμότητα» αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου.

Πάντως, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε χθες έκπληκτος από την ένταση έκφρασης των αντιευρωπαϊκών συναισθημάτων μετά τις τελευταίες αποφάσεις για την Κύπρο.

Μαρία Παναγιώτου
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου