Οι κυπριακοί έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, οι πρώτοι που επιβάλλονται στην ευρωζώνη, μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια, τονίζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Όντας μέλος της ευρωζώνης καθιστά πιο δύσκολο για το νησί να επιβάλλει περιορισμούς, καθώς οποιαδήποτε κεφάλαια εγκαταλείπουν το τραπεζικό σύστημα μπορεί να βγουν έξω από την Κύπρο χωρίς να χάνουν αξία.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η Κύπρος είναι εν όψει ενός άνευ
προηγουμένου οικονομικού πειράματος: στην επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων σε μια οικονομία που δεν έχει το δικό της νόμισμα.
Χώρες από την Αργεντινή μέχρι και την Ισλανδία έχουν χρησιμοποιήσει παρόμοια μέτρα στο παρελθόν για να υπερασπιστούν τις οικονομίες τους έναντι της υποτίμησης.
Όντας μέλος της ευρωζώνης καθιστά πιο δύσκολο για το νησί να επιβάλλει περιορισμούς, καθώς οποιαδήποτε κεφάλαια εγκαταλείπουν το τραπεζικό σύστημα μπορεί να βγουν έξω από την Κύπρο χωρίς να χάνουν αξία.
Αυτό ίσως καταστήσει πιο δύσκολο το στόχο που έθεσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, για την άρση των όποιων περιορισμών σε κάποιες εβδομάδες.
Όταν οι οικονομίες στην Ασία και τη Λατινική Αμερική προσπάθησαν να περιορίσουν την εκροή κεφαλαίων στη δεκαετία του ’80 και του ’90, κατέληξαν να έχουν τα συγκεκριμένα μέτρα σε ισχύ για διάστημα από έξι μήνες μέχρι δύο χρόνια. Η Ισλανδία, άλλη μία χώρα με υπερμεγέθες τραπεζικό σύστημα, έχει ακόμη σε ισχύ ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, πέντε χρόνια αφότου οι τράπεζές της κατέρρευσαν το 2008.
Όπως δηλώνει ο Nicolas Veron, senior fellow στο Bruegel, «εξαιτίας της πολιτικής κακοδιαχείρισης, έχουμε τώρα τους πρώτους περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων στην ευρωζώνη. Πόσος καιρός θεωρείται «προσωρινό; Μπορεί να εξελιχθεί όπως στην Ισλανδία, να διαρκέσει για πολλά χρόνια», δήλωσε.
Η Κύπρος είναι πιθανό να ανακοινώσει σήμερα τι είδους ελέγχους σχεδιάζει να επιβάλει, προτού ανοίξουν οι τράπεζες, που είναι προγραμματισμένο για αύριο. Οι ηγέτες της χώρας προσπαθούν να αποτρέψουν τη φυγή κεφαλαίων από τα πιστωτικά ιδρύματα του νησιού, τα οποία είναι κλειστά περίπου για δύο εβδομάδες.
«Θα χρειαστούν κάποιους σοβαρούς ελέγχους για να καταστήσουν σίγουρο ότι τα λεφτά δεν θα φύγουν από τη χώρα. Δεν μπορώ να δω πώς θα μείνουν εθελοντικά αυτά τα κεφάλαια», σχολίασε ο Νικόλαος Πανυγιρτζόγλου της JP Morgan Chase & Co.
Πηγή: http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1760006
ΣΧΕΤΙΚΟΤΑΤΑ
«Φορολογία κεφαλαίου καταθέσεων»: Το πείραμα των Γερμανών στην Κύπρο
Μαρτίου 17th, 2013
[..] Κατα πασα πιθανοτητα η Κυπρος θα αποτελεσει τον δοκιμαστικο σωληνα ενος πειραματος που εχουν κατα νουν οι Γερμανοι, που ονομαζεται φορολογια κεφαλαιου καταθεσεων.
Και θα κανουν το παν για να τους βγει[...]
Και θα κανουν το παν για να τους βγει[...]
Aπο την στιγμη που οι Γερμανοι αποφασισαν να μην τιμησουν την υπογραφη τους στην καλοκαιρινη συνοδο κορυφης για το σχεδιο ενοποιησης των τραπεζων & ανακεφαλαιοποιησης τους μεσω του ESM, που επεσημανα απειρες φορες, ανοιξε η κερκοπορτα για ολους.
Στην προκειμενη περιπτωση η Κυπρος διεθετε ενα τεραστιο ιδιωτικο χρεος το δευτερο μετα της Ιρλανδιας, που εφθανε στο 900% του ΑΕΠ της.
Με μια ειδοποιο διαφορα: Το κυριο βαρος αυτου του χρεους δεν το κρατουσαν ουτε οι χρεοκοπημενες γερμανικες τραπεζες που κυριος οιδε τις μοχλευσεις τους, ουτε οι αλλες σουπερ χρεοκοπημενες οι Αγγλικες, οπως στην περιπτωση της Ιρλανδιας…γιατι αυτην δεν την κουρεψαν, της το κρατικοποιησαν κανονικα οδηγωντας το χρεος της περιπου στο 1090% του ΑΕΠ της...δεν τους συνεφερε βλεπετε.
Μαρτίου 23rd, 2013
Η τρόικα στην Κύπρο. Αριστερά, η 37χρονη Ρουμάνα, Ντέλια Βελκουλέσκου, του ΔΝΤ
Η σύγχυση και οι αλλεπάλληλες ανατροπές στις εξελίξεις που αφορούν την κρίση στην Κύπρο, έχουν αφήσει κάποια ουσιαστικά ερωτηματικά για τους όρους με τους οποίους γίνεται το «κούρεμα» στο περιθώριο.
Για ορισμένα από αυτά είναι παράδοξο το γιατί κανείς δεν τα θίγει.
Ένα εξ αυτών – ίσως το σημαντικότερο – είναι το γιατί η πρόταση του Eurogroup, αλλά και οι εναλλακτικές που έβαλε στο τραπέζι η κυπριακή κυβέρνηση, αναφέρεται σε «κούρεμα» των καταθετών και όχι συνολικά των πιστωτών των τραπεζών, όπως για παράδειγμα των ομολογιούχων των τραπεζών ή των διατραπεζικών δανείων;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου