Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ποιες ελληνικές εταιρείες εγκλωβίστηκαν στην Κύπρο και με τι ποσά.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέστειλε επιστολή σε όλες όλες τις  εισηγμένες εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών  με την οποία ζητεί να ενημερώσουν το επενδυτικό κοινό για  το αν έχουν καταθέσεις στην Κύπρο στις τράπεζες Λαική – Κύπρου – Ελληνική που υπόκεινται σε κούρεμα.


Όπως προκύπτει μέχρι στιγμής καταθέσεις στις εν λόγω τράπεζες μέχρι την ημέρα που έκλεισαν διατηρούσαν:
JUMBO - Ο Όμιλος  ανακοίνωσε ότι η εταιρεία διαθέτει στην Κύπρο καταθέσεις και κεφάλαιο κίνησης  58 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.
Attica Bank - Η τράπεζα κατέχει στο χαρτοφυλάκιο διαθεσίμων προς πώληση ομόλογο έκδοσης της Τράπεζας Κύπρου (ISIN CY0141890117), ονομαστικής αξίας 5 εκ. ευρώ το οποίο αποτιμά σε τρέχουσες τιμές.
ΟΤΕ- Καταθέσεις περίπου 3 εκατ. ευρώ έχει ο ΟΤΕ στα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου (Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα), όπως ανακοίνωσε ο όμιλος.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η πλειονότητα των καταθέσεων αυτών αποτελούν το αντίκρισμα για ήδη εκδοθείσες εγγυητικές επιστολές.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ είχε, μέσω θυγατρικών εταιρειών και κοινοπραξιών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, μη εγγυημένες καταθέσεις 2 εκατ. ευρώ.
ΟΠΑΠ - Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΠΑΠ Α.Ε οι θυγατρικές της έχουν  καταθέσεις περίπου 2 εκατ. ευρώ.
ΑΛΟΥΜΥΛ Α.Ε – Η διοίκηση της «ΑΛΟΥΜΥΛ Α.Ε.» ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις του Ομίλου στην Τράπεζα CPB, ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 867.296,6 ευρώ.
ΓΙΟΥΡΟΜΠΡΟΚΕΡΣ- Ο Όμιλος δεν διατηρεί καταθέσεις στα τραπεζικά ιδρύματα Τράπεζα Κύπρου, C.P.B. και Ελληνική Τράπεζα, που τηρούνται στην Κύπρο. Ο Όμιλος κατέχει 415.800 μετοχές της εταιρείας «CYPRUS POPULAR BANK PUBLIC CO LTD», οι οποίες είναι εισηγμένες στο Χ.Α. Το ποσοστό του κύκλου εργασιών του Ομίλου στην Κύπρο για την χρήση 2012 ανήλθε σε 10%.Η εξέλιξη της δραστηριότητας του Ομίλου στην Κύπρο αναμένεται να έχει μία πτώση της τάξης του 5% επί του συνολικού κύκλου εργασιών.
ΚΟΥΜΠΑΣ- Ο Όμιλος κατέχει 415.800 μετοχές της εταιρείας «CYPRUS POPULAR BANK PUBLIC CO LTD», οι οποίες είναι εισηγμένες στο Χ.Α. Το ποσοστό του κύκλου εργασιών του Ομίλου στην Κύπρο για την χρήση 2012 ανήλθε σε 10%. Η εξέλιξη της δραστηριότητας του Ομίλου στην Κύπρο αναμένεται να έχει μία πτώση της τάξης του 5% επί του συνολικού κύκλου εργασιών. Ο Όμιλος έχει εκδώσει κοινό ομολογιακό δάνειο ποσού 27. εκατ. € και κοινό ομολογιακό δάνειο ποσού 78. εκατ. € (υπό το άρτιο κατά ποσοστό 90% επί της ονομαστικής αξίας εκάστης Ομολογίας) με ομολογιούχο δανειστή την «CYPRUS POPULAR BANK PUBLIC CO LTD». Επίσης, διατηρεί δάνειο ποσού 1,7 εκατ. € με το ίδιο ως άνω τραπεζικό ίδρυμα.
ΕΛΠΕ- Ο Όμιλος έχει τέσσερεις θυγατρικές που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο εκ των οποίων οι δύο ενεργούν σαν μητρικές εταιρείες συμμετοχών στα Βαλκάνια και δεν έχουν καμία έκθεση στην Κυπριακή αγορά ή το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Στην αγορά πετρελαιοειδών στην Κύπρο, δραστηριοποιούνται οι θυγατρικές εταιρείες Hellenic Petroleum Cyprus Ltd και RAMOIL Cyprus Ltd με δίκτυο πρατηρίων και πωλήσεις σε βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες. Η συμμετοχή στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών των δραστηριοτήτων του Ομίλου στην Κύπρο δεν ξεπερνάει το 3,5% με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2012 ενώ το σύνολο του απασχολούμενου κεφαλαίου ανέρχεται σε € 65εκ. (Οι πιο πρόσφατες οικονομικές καταστάσεις των δυο θυγατρικών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο βρίσκονται στο site του Ομίλου www.helpe.gr)
Στο σύνολο του Ομίλου μόνο οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή αγορά διατηρούν καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου (Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή Τράπεζα, Ελληνική Τράπεζα και Συνεταιριστική Τράπεζα). Τα υπόλοιπα καταθέσεων αφορούν τις εισπράξεις από το δίκτυο πρατηρίων στην τοπική αγορά, ενώ το συνολικό υπόλοιπο σε όλα τα ανωτέρω χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανέρχεται σε €5 εκ. περίπου και αντιστοιχεί στις εκκαθαρίσεις εισπράξεων των τελευταίων ημερών πριν από την εφαρμογή του κλεισίματος των τραπεζών στις 15/3/2013.
Ο Όμιλος δεν κατέχει κινητές αξίες ή χρηματοπιστωτικά μέσα των ανωτέρω τραπεζών στην Κύπρο. Δεδομένης της περιορισμένης συμμετοχής των δραστηριοτήτων στην Κύπρο στα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου, δεν αναμένεται ουσιαστική επίδραση στην κερδοφορία η τη χρηματοοικονομική του θέση ως αποτέλεσμα των πρόσφατων εξελίξεων στη χώρα.
ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Το υπόλοιπο των καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων ευρώ , των εταιρειών του Ομίλου, που τηρούνται στην Κύπρο, ανά λογαριασμό και τράπεζα, την 15/3/2012 είχαν ως εξής :
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΣΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
CIVICO LTD 326.846 Euro ΚΥΠΡΟΥ
β) Ο Όμιλος δεν κατέχει κινητές αξίες ή χρηματοπιστωτικά μέσα των τραπεζών Κύπρου και CPB .
γ) Το ποσοστό του κύκλου εργασιών στην Κύπρο για την χρήση 2012, ανέρχεται σε 0,4% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών. Διευκρινίζεται ότι το σύνολο του κύκλου εργασιών της 100% θυγατρικής Civico Ltd που εδρεύει στην Κύπρο, αφορά σε πελάτες εκτός Κύπρου.
δ) Πέραν της επίπτωσης που αναμένεται να προκύψει επί της κατάθεσης της θυγατρικής Civico Ltd που υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ και η οποία δεν δύναται να προσδιοριστεί με απόλυτη ακρίβεια, δεν αναμένεται κάποια άλλη άμεση σημαντική επίπτωση στην οικονομική θέση, τα αποτελέσματα και τον κύκλο εργασιών του Ομίλου από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο.
ΒΙΟΧΑΛΚΟΟι τηρούμενες καταθέσεις θυγατρικής εταιρείας δραστηριοποιούμενης στην Κύπρο, είναι 99,1 χιλ. ευρώ άνω (επιπλέον) του εγγυημένου ποσού των 100 χιλ. ευρώ, στην τράπεζα Cyprus Popular Bank(CBP). Κατά τη χρήση 2012 ο κύκλος εργασιών των θυγατρικών εταιρειών προς την   Κύπρο ανήλθε σε 39,5 εκατ. ευρώ (ήτοι 1,2% επί του ενοποιημένου κύκλου εργασιών). Ουδεμία σημαντική επίπτωση αναμένεται να υπάρξει επί του κύκλου εργασιών, των αποτελεσμάτων και της οικονομικής θέσης σε εταιρικό και ενοποιημένο επίπεδο.
INTRALOT:  Τα υπόλοιπα που είχαν εταιρίες του Ομίλου σε Κυπριακές τράπεζες, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία (27/3/13) ήταν:
Τράπεζα Κύπρου: 3 εταιρείες με ποσά EUR 0,48 εκατ, EUR  1,05 εκατ. και EUR 0,39 εκατ,αντίστοιχα.
CPB: μία εταιρεία με EUR 0,1 εκατ. και 5 εταιρίες με αμελητέα ποσά (μεταξύ EUR 2.200 – 12.050)
Η εταιρεία έχει επίσης ομόλογο της Τράπεζας Κύπρου με λογιστική αξία EUR 0,9 εκατ.
Η συνεισφορά των δραστηριοτήτων των εταιρειών του Ομίλου στην Κύπρο ανέρχεται στο 1,3% των ενοποιημένων πωλήσεων και 0,4% του ενοποιημένου Ebitda, ενώ δεν είναι εφικτό να προβλεφθεί η επίδραση της κρίσης στα οικονομικά μεγέθη τους από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες. Σε κάθε περίπτωση, αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό των Ενοποιημένων μεγεθών και ουσιαστικά δεν επηρεάζουν την πορεία του Ομίλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου