Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Die Welt: «Ιταλία και Ελλάδα καταρρέουν»


"Η οικονομία σε Ιταλία και Ελλάδα συνεχίζουν να καταρρέει, η Πορτογαλία είναι στη χειρότερη ύφεση από το 1975. Τα στοιχεία από τις χώρες σε κρίση στην Ευρώπη μπορούν να μας κάνουν να φοβούμαστε για τα χειρότερα για το 2013", γράφει η γερμανική Die Welt.

Aς δούμε ολόκληρο το άρθρο που προβλέπει εν τέλει, κατάρρευση της ευρωζώνης:"Η καθοδική πορεία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κρίση έχει καταγράψει ένα νέο χαμηλό ρεκόρ: Τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα, η οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται, η Πορτογαλία έχει πέσει στη χειρότερη ύφεση από το 1975.

Η ύφεση στην Ιταλία είναι στο υψηλότερο ποσοστό από το φθινόπωρο του 2009 όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση. 

Η οικονομία της χώρας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012 μειώθηκε κατά 0,9%. Συγκριτικά, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 2,8%.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στη ζώνη του ευρώ μέσα σε 1,5 χρόνο βυθίστηκε στην ύφεση. Ιδιαίτερα, σε μεγάλο βαθμό, έμειναν πίσω οι επενδύσεις των επιχειρήσεων, η κατανάλωση των νοικοκυριών, επίσης. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν ελαφρά, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν.

Κι η ελληνική οικονομία δίνει τον αγώνα της. Καταγράφηκε μια μείωση κατά 6,4% για το 2012. 

Παρ 'όλα αυτά, υπήρξε ένα φωτεινό σημείο: η μείωση κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους ήταν 5,7%, δηλαδή μικρότερη από αυτή που είχε αρχικά υπολογιστεί από τη Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ). 6% ήταν η αναμενόμενη μείωση.

Πότε να περιμένουμε επιστροφή στην ανάπτυξη, οι αρμόδιες δεν το αποκαλύπτουν. 

Πριν από δύο εβδομάδες, η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προβλέψει μια περαιτέρω μείωση της οικονομικής δραστηριότητας το τρέχον έτος κατά περίπου 4,5%. 

Ελαφρά αύξηση αναμένεται μόνο το 2014, δήλωσε. Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί από το 2008, συνολικά κατά 20,1%.

Η ανεργία είναι σε πιο ψηλά επίπεδα από ποτέ.

Η Πορτογαλία έχει βυθιστεί στη χειρότερη ύφεση εδώ και 37 χρόνια και έχει συρρικνωθεί κατά 3,2%. 

Ο λόγος για την οικονομική κατάρρευση είναι η μειωμένη κατανάλωση κι οι μειωμένες εξαγωγές, σύμφωνα με ανακοίνωση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας.

Ήδη από το 2011, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,6%, ενώ για αυτό το έτος, η κυβέρνηση αναμένει μια πτώση της τάξης του 2%.

Το ποσοστό ανεργίας, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία, βρίσκεται σήμερα στο 17,6%, στο υψηλότερο σημείο από ποτέ.

Στους νέους, ηλικίας κάτω των 25 ετών, αγγίζει σχεδόν το 40%. 

Πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω από την Ελλάδα και την Ισπανία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου