Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Ο τουρισμός στα αρχαιολογικά μνημεία της Βορείου Ηπείρου και η ανθελληνική προπαγάνδα

Είναι γεγονός πως, τα τελευταία χρόνια στην περιοχή των Αγίων Σαράντα αλλά και ευρύτερα στον χώρο της Βορείου Ηπείρου, έχει αυξηθεί η τουριστική κίνηση. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτή, κυρίως επισκεπτών από τις Ευρωπαϊκές χώρες, έπαιξαν και παίζουν τα Κερκυραϊκά Τουριστικά Γραφεία.
Πιο γνωστές είναι...
οι μονοήμερες ή οι διήμερες περιοδείες οι οποίες περιέχουν

επισκέψεις στην αρχαία πόλη του Βουθρωτού, στην πόλη των Αγίων Σαράντα, στο ύψωμα του Λυκουρσίου κ.α.

Τα διάφορα αλβανικά τουριστικά γραφεία που συνεργάζονται με τα κερκυραϊκά ή άλλα ελληνικά τουριστικά πρακτορεία, εκδίδουν και κυκλοφορούν ενημερωτικά φυλλάδια για την ιστορία της περιοχής και αναλυτικότερα των πολιτιστικών μνημείων που επισκέπτονται οι τουρίστες.

Είναι γεγονός όμως, πως σ’ αυτά τα φυλλάδια δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση αλλά παραπληροφόρηση, τόσο για τα ιστορικά δεδομένα όσο και για τα πολιτιστικά στοιχεία, όπου πολλές φορές ο εθνικισμός και ανθελληνισμός επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό.

Τα ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία καλά κάνουν και φροντίζουν για τα κέρδη τους, δεν μπορούν όμως να «πωλούν» κάθε μέρα ανθελληνισμό και να διαστρεβλώνουν ιστορικές αλήθειες στον βωμό του χρήματος.

Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουν τα διάφορα αλβανικά φυλλάδια να μιλήσουν για την αρχαία ελληνική πόλη του Βουθρωτού και να μην εκδίδουν οι ίδιοι τα δικά τους φυλλάδια. Το ίδιο ισχύει και για τους ξεναγούς οι οποίοι επαναλαμβάνουν το ίδιο ανθελληνικό παραμύθι πως «οι Έλληνες κατάστρεψαν το Λυκούρσι».

Τα ελληνικά τουριστικά γραφεία τουλάχιστον οφείλουν να προσεγγίζουν την αλήθεια και να μην παραπληροφορούν τους ξένους επισκέπτες.


aftonomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου