Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Νίκη διαδηλωτών - Φθηνότερο το ρεύμα στη Βουλγαρία.


Χρειάστηκε να χυθεί αίμα και να παραιτηθεί η κυβέρνηση Μπορίσοφ προκειμένου να ικανοποιηθεί τελικά το αίτημα των πολιτών για φθηνότερο ρεύμα. Μετά από σειρά οργισμένων διαδηλώσεων και συγκρούσεων στη Βουλγαρία οι πολίτες από σήμερα θα καταναλώνουν ρεύμα με φθηνότερα...
τιμολόγια κατά 6%-7%.
Χθες η Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει στη Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και Υδάτων της χώρας (SEWRC) να κατεβάσει τις τιμές, για τις οποίες διαμαρτύρονται επί μακρόν οι Βούλγαροι πολίτες.Ενδεικτικό είναι ότι οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος (του Ιανουαρίου 2013) ήταν αυξημένοι έως και 200% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης την αναδιανομή της παραγόμενης ενέργειας από διάφορες πηγές. Από το ενεργειακό μίγμα (ηλεκτροπαραγωγής) που κατευθύνεται στην αγορά θα αφαιρεθούν οι σταθμοί που έχουν ως καύσιμο τον άνθρακα, διότι - σύμφωνα με το σκεπτικό της SEWRC - είναι πολύ ακριβοί και η ενέργεια που παράγεται από αυτούς θα αντικατασταθεί από ηλεκτρική ενέργεια που παράγει ο πυρηνικός σταθμός Κοζλοντούι.
Η απερχόμενη πρόεδρος της SEWRC Γιουλιάνα Ιβάνοβα τόνισε ότι η Ρυθμιστική Αρχή δεν προχωρά σε καμία αλλαγή στο ενεργειακό μίγμα που αφορά την αγορά και τόνισε ότι η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε καμία από τις εταιρείες (διανομής ενέργειας).
Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των εταιρειών ανακοίνωσαν ότι οι επιχειρήσεις θα υποστούν τεράστιες ζημίες από τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου