Ο πρέσβης Σλόμπονταν Τσάσουλε και ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Λιούμπομιρ Γκάιντοφ έδωσαν, χθες, διάλεξη στην Μπίτολα των Σκοπίων, με θέμα «Η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων στα Σκόπια και τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου».
Ο πρέσβης Τσάσουλε δήλωσε ενώπιον των φοιτητών ότι η Συνθήκη του Βουκουρεστίου αντιπροσωπεύει έναν αιώνα ανομίας.Η Συνθήκη του Βουκουρεστίου δεν είναι μία νομική πράξη ως προς το περιεχόμενο και την ποιότητά της, αλλά μια συμφωνία για τη διευθέτηση μιας περιοχής που δεν ανήκε σε κανένα από τα κράτη που συμμετείχαν στην εν λόγω συμφωνία.
Δυστυχώς η συμφωνία αυτή επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, η οποία με τη σειρά της έγινε το θεμέλιο της σύγχρονης Ευρώπης και των διαδικασιών ενοποίησής της, αξιολόγησε ο Πρέσβης Τσάσουλε.
«Στην περίπτωση της χώρας μας- δήλωσε ο Σλάβος Πρέσβης- με τη χρησιμοποίηση προηγούμενων δεδομένων, κατελήφθη η κυριαρχία του έθνους μας από τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου που συστηματοποιήθηκε με την ειρηνευτική συμφωνία των Βερσαλλιών και οι Έλληνες καταχρηστικά επιμένουν βάσει αυτών, στην αλλαγή της ταυτότητάς μας και στην αλλαγή του ονόματός μας καθώς και άλλες ιδιαιτερότητες.
»Το μεγαλύτερο παράλογο για τα Σκόπια είναι πως ένα τεχνητό έθνος, όπως είναι το ελληνικό, που δεν συγκρίνεται με το λαό μας που ξαναγεννήθηκε και έχει εμπεριστατωμένο ιστορικό βάθος πολιτισμού και μακροχρόνια ταυτότητα. Και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος. Οι Έλληνες, που είναι ένας λαός χωρίς ταυτότητα, φοβούνται την ταυτότητά μας», επεσήμανε ο Τσάσουλε.
Εξάλλου, στην ομιλία του, ο Λιούμπομιρ Γκάιντοφ, επεσήμανε ότι είχε μεγάλη επιτυχία για τα Σκόπια, ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ‘βάζει’ τη Ρωσία στα Βαλκάνια. «Πιστεύω ότι όταν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μοον, είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί το Βελιγράδι και την Πρίστινα, άλλαξε, όμως, το πρόγραμμά του όταν είδε ότι ο Πούτιν κάλεσε τον πρωθυπουργό μας Νίκολα Γκρούεφσκι να πάει στην Αγία Πετρούπολη, και αποφάσισε να επισκεφθεί την Οχρίδα και τα Σκόπια.
Στη συνέχεια, μάλιστα είπε, ότι ασκήσει πίεση στον Έλληνα πρωθυπουργό για να επιλύσει όσο το δυνατόν συντομότερα την ελληνο-σκοπιανή διαμάχη για το αμφισβητούμενο όνομα», δήλωσε ο Γκάιντοφ.
ΠΗΓΗ Βαλκανικό Περισκόπιο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου