Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Λαγκάρντ προς Ευρωπαίους: Αυξήστε μισθούς και πληθωρισμό


lagard80313600
Του Κώστα Καρκαγιάννη

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, παρενέβη την Παρασκευή στην οικονομική και νομισματική πολιτική που ασκείται στην Ευρωζώνη, υποστηρίζοντας ότι το μπλοκ πρέπει να επιτρέψει την άνοδο του πληθωρισμού και των μισθών σε χώρες όπως η Γερμανία και παράλληλα να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια δανεισμού σε ολόκληρη τη ζώνη.Μιλώντας από το Δουβλίνο, η κ. Λαγκάρντ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, δεν δίστασε να μπει στα παλιά της χωράφια σχολιάζοντας μια ολόκληρη σειρά θεμάτων που αποτελούν αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Επαναλαμβάνοντας την έκκληση που είχε απευθύνει το Ταμείο τον περασμένο Ιανουάριο, η κ. Λαγκάρντ εκτίμησε ότι υπάρχει ακόμη μικρό περιθώριο για περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού της ΕΚΤ .

Την Πέμπτη μετά τη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ που αποφάσισε ν’ αφήσει αμετάβλητο στο 0,75% το επιτόκιο, ο πρόεδρος της κ. Μάριο Ντράγκι παραδέχτηκε ότι ορισμένα μέλη του δ.σ. τάχθηκαν υπέρ της μείωσης του. «Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει υποβοηθητική και πιστεύουμε ότι υπάρχει μικρό περιθώριο ώστε η ΕΚΤ να μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο δανεισμού», είπε η κ. Λαγκάρντ.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς τις χώρες του πυρήνα να επιτρέψουν την ταχύτερη αύξηση του πληθωρισμού και των μισθών προκειμένου να διευκολύνουν την προσαρμογή των χωρών του Νότου. «Για ν’ αποκατασταθεί η ισορροπία θα πρέπει (να έχουμε) χαμηλότερο πληθωρισμό και αύξηση μισθών στο νότο (της Ευρωζώνης), αλλά ενδεχομένως θα έπρεπε να επιτραπεί κάπως υψηλότερος πληθωρισμός και αύξηση μισθών σε χώρες όπως η Γερμανία.

Και αυτή είναι μια πτυχή πανευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Παράλληλα, η κ. Λαγκάρντ η οποία έχει καλέσει την Ευρωζώνη να συνεχίσει τις προσπάθειες εξυγίανσης της οικονομίας και εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τόνισε χθες ότι είναι κρίσιμος ο ρυθμός και η ισορροπία μεταξύ λιτότητας και υποστήριξης της οικονομικής ανάκαμψης.

Κάλεσε δε την Ευρωζώνη να μην επικεντρώνεται τόσο στην ονομαστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος προκειμένου να προστατευθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και οι δοκιμαζόμενοι πολίτες. «Η βελτίωση του (οικονομικού) κλίματος δεν μεταφράζεται σε υψηλότερη απασχόληση ή εισοδήματα. Μπορεί να βοηθάει τις αγορές, αλλά δεν βοηθάει τους ανθρώπους», είπε η διευθύντρια του ΔΝΤ. Reuters.

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου