Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Οι οικονομικές, πνευματικές και πολιτικές ελίτ δεν αντιλήφθηκαν σωστά τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής απελευθέρωσης και ενθάρρυναν μια τεράστια επέκταση του χρέους, με αποτέλεσμα να θυσιαστούν οι φορολογούμενοι για τα συμφέροντα όσων έφταιξαν και να καταστραφούν οικονομίες, να αυξηθεί η ανεργία και να εκτοξευθεί το δημόσιο χρέος, γράφει ο Martin Wolf σε άρθρο γνώμης για τους FINANCIAL TIMES (“Failing Elites Threaten our Future”).
Στην περίπτωση της ΕΕ, η δημιουργία του ευρώ σε συνδυασμό με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική απελευθέρωση (που αποδυνάμωσε την έννοια του πολίτη), αμφισβήτησε τη μοίρα των χρημάτων του ευρωπαϊκού λαού.
Οι οικονομικές δυσκολίες για τις οικονομίες που έπληξε η κρίση είναι προφανής: τεράστια ύφεση, εξαιρετικά υψηλή ανεργία, μαζική μετανάστευση και βαρύ χρέος.
Το πρόβλημα που....
...δημιουργήθηκε και στο οποίο δεν έχει δοθεί έμφαση όμως, έχει να κάνει με την θεσμική αταξία: η ισχύς συγκεντρώνεται πλέον στο εσωτερικό της ευρωζώνης στα κ-μ δανειστές και κυρίως στη Γερμανία και σε μια μη εκλεγμένη δημοκρατικά τριάδα (την Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ).
Ο λαός των χωρών της περιφέρειας δεν μπορεί να τους επηρεάσει. 

Οι πολιτικοί που λογοδοτούν σε αυτούς είναι ανίσχυροι.
Το διαζύγιο μεταξύ λογοδοσίας και ισχύος χτυπά την καρδιά της δημοκρατικής διακυβέρνησης, αναδεικνύοντας τη θεσμική κρίση στην ευρωζώνη, με αποτέλεσμα τη γέννηση ενός άγριου λαϊκισμού, κυρίως του ξενοφοβικού λαϊκισμού της δεξιάς, σε όλη τη Δύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου