Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Η καταστροφική πορεία της ευρωζώνης - Μια συγκριτική μελέτη.

Του Γιάννη Ιωάννου

Πρόσφατη μελέτη του καθηγητή John Weeks (Εconomist and Professor Emeritus at SOAS, University of London): '’Join The Euro? Yes, For Lower Growth'’ (Ένταξη στο ευρώ; Ναι, για μικρότερη ανάπτυξη), αποδεικνύει με οικονομικά στοιχεία την καταστροφική πορεία των χωρών μέσα στην ευρωζώνη  σε αντίθεση με αυτές εκτός ευρωζώνης.

Στο πρώτο μέρος της συγκρίνεται η οικονομική πορεία 12 χωρών της ευρωζώνης (Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία) στο διάστημα 2000-2007, πριν δηλαδή από την εκδήλωση της μεγάλης κρίσης, με την αντίστοιχη πορεία 11 χωρών εκτός της ευρωζώνης (Τσεχία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Πολωνία, Σλοβακία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία).

Στα οκτώ αυτά χρόνια οι 12 χώρες της ευρωζώνης είχαν ....

...μέση ετήσια ανάπτυξη 2,8%, ενώ οι 11 χώρες εκτός ευρωζώνης ένα μεγαλύτερο μέσο ετήσιο ρυθμό 4,3% (ή κατά 53% υψηλότερο ρυθμό). Η μέση διαφορά στη ανάπτυξη ήταν 1,5%, η οποία μάλιστα μετά το 2002 είχε σχεδόν σταθεροποιηθεί στο 2%.

Το δεύτερο μέρος της μελέτης, αφορά το διάστημα 2008-20013. Από το πρώτο τρίμηνο του 2008 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2013, σε ένα διάστημα πέντε χρόνων, οι 16 χώρες της ευρωζώνης, σημείωσαν μέσο ετήσιο αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 0.7%. 


Στην ίδια περίοδο η ομάδα 7 χωρών εκτός ευρωζώνης σημείωσε  μέσο ετήσιο θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,4%. Η διαφορά   σε βάρος της ευρωζώνης είναι 0.7+0.4=1,1%.

Από τα στοιχεία αυτά αποδεικνύεται με στεγνά οικονομικά δεδομένα, η καταστροφική επιρροή που είχε ένα τεχνητό νόμισμα όπως το ευρώ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την ευρωζώνη. 


Με δεδομένο ότι τίποτα δεν προδικάζει την αντιστροφή αυτής της πορείας, επιβάλλεται η διάλυση της καταστροφικής αυτής νομισματικής ένωσης που αν συνεχιστεί η ύπαρξή της θα εξοντώσει τελικά ολόκληρη την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου