Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Ευσεβείς πόθοι η επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων υποστηρίζουν αναλυτές.



SAMARAS-STOURNARAS01-11july2013
Την επιφυλακτικότητα πολλών αναλυτών για το σχέδιο της Ελλάδας περί επιστροφής της χώρας στις αγορές ομολόγων, προβάλλει άρθρο της Emese Bartha στην ηλεκτρονική έκδοση της
εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Greece’Bond Plans May Be Wishful Thinking».
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, «υπερήφανη για το πρώτο πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της από το 2010, η χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, επιθυμεί να πωλήσει κρατικά ομόλογα ενδεχομένως κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, για πρώτη φορά από την άνοιξη του 2010».
Μια τέτοια κίνηση, εάν ....
...στεφθεί με επιτυχία, θα μιμηθεί τα βήματα άλλων κρατών – αποδεκτών δανείων, όπως της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, οι οποίες κατάφεραν να εκδώσουν φθηνά ομόλογα κρατικού χρέους. 
Επικεφαλής σήμερα της εξάμηνης εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση από απόψεως μάρκετινγκ προκειμένου να δοθεί χρόνος αφενός στους επενδυτές να απορροφήσουν τα ελληνικά σχέδια, αφετέρου στην ελληνική κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα ως προς την πρόοδο των μεταρρυθμίσεών της.
Ωστόσο, όπως τονίζεται, παρά τις επίπονες προσπάθειες και την πρόοδο που σημειώθηκε από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αναλυτές και επενδυτές θεωρούν ως φιλόδοξο ενδεχομένως το σχέδιο έκδοσης ελληνικών κρατικών ομολόγων. 
Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι από τη μια πλευρά, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν κατά πολύ υψηλότερες από τις αντίστοιχες των ιρλανδικών, πορτογαλικών, ισπανικών και ιταλικών ομολόγων. 
Από την άλλη πλευρά, οι αναλυτές επισημαίνουν τον παρατεταμένο πολιτικό και οικονομικό κίνδυνο στην Ελλάδα, όπου η οικονομία συνεχίζει να παραπαίει λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης, η ανεργία παραμένει κοντά στο 28% και η στήριξη προς την κυβέρνηση συμμαχίας έχει εξασθενήσει.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Daniel Lenz, οικονομολόγο στην DZ Bank, η ευφορία των αγορών δεν μπορεί να αντικρούσει το υψηλό επίπεδο κινδύνου που εξακολουθεί να επικρατεί στην Ελλάδα. 
Μεταξύ δε των παραγόντων κινδύνου, ο Lenz καταγράφει τη φθίνουσα πλειοψηφία της κυβέρνησης εντός του Κοινοβουλίου και τη συνεχιζόμενη ανάγκη της χώρας για χρηματοδότηση. 
Από την πλευρά του, ο Daniel Karnaus, διαχειριστής επενδυμένων κεφαλαίων στη Vontobel, δηλώνει ότι ο καιρός δεν έχει ακόμη ωριμάσει για την Ελλάδα, διευκρινίζοντας ότι «επί όσο διάστημα οι 10ετείς αποδόσεις παραμένουν άνω του 5%, πιστεύω ότι είναι ευσεβείς πόθοι για την Ελλάδα η επιστροφή στις αγορές» και προσθέτοντας ότι «βλέπω να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την έκδοση ελληνικών ομολόγων φέτος».
Ωστόσο, παρά τις αμφιβολίες, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει αποφασισμένη και απορρίπτει τους επικριτές. 
Ανώτατος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «όπως δήλωσαν επανειλημμένως ο Υπουργός Οικονομικών και ο Πρωθυπουργός, φέτος θα επιστρέψουμε στις αγορές. 
Ανεξαρτήτως του τι λένε οι άλλοι, όλες οι προσπάθειές μας αυτή τη χρονιά, είναι επικεντρωμένη στην επιστροφή στις αγορές», καταλήγει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου