Σε εκείνους που θεωρούν πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη και την Ελλάδα συγκαταλέγεται ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Αν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας τάσσεται διαχρονικά υπέρ της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδος, ωστόσο και εκείνος συνδέει τις όποιες παρεμβάσεις στο χρέος με ....
....την ολοκλήρωση του προγράμματος, δηλαδή τις μεταθέτει για τον Αύγουστο του 2018, ήτοι μετά από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.
Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας θα έχει σήμερα το μεσημέρι συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην οποία αναμένεται να συζητηθεί η εφαρμογή του προγράμματος του ESM, η προετοιμασία για τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.
Ο Γερμανός αντικαγκελάριος προ μηνός είχε δηλώσει πως «η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους» και πως δεν βοηθά τον ελληνικό λαό και τη χώρα να πρέπει να παλεύουν κάθε 12 μήνες προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέα γραμμή πίστωσης προκειμένου να ξεπληρώσουν παλαιά δάνεια.
Η γερμανική κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της στα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα εφαρμοστούν έως το τέλος του προγράμματος το 2018.
Αυτά περιλαμβάνουν εξομάλυνση του προφίλ των δανείων που πήρε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το ανεξόφλητο υπόλοιπο των οποίων ανέρχεται σε 130,9 δισ. ευρώ και μπορεί να γίνει με την επιμήκυνση συγκεκριμένων δόσεών τους εντός της προβλεπόμενης ανώτατης σταθμισμένης μέσης διάρκειας των 32,5 ετών.
Παράλληλα, ο EFSF/ESM εργάζεται με διάφορους τρόπους για να βελτιστοποιήσει τη διάρθρωση του ανεξόφλητου χρέους, σύμφωνα με τα διαφορετικά προφίλ των δανείων που έχουν πάρει οι χώρες.
Με αυτούς τους τρόπους θα μπορέσει ο EFSF/ESM να μειώσει τον κίνδυνο του επιτοκίου για την Ελλάδα, ήτοι να κλειδώσει χαμηλά επιτόκια με πιο μακροπρόθεσμα δάνεια, χωρίς να αυξήσει το κόστος για άλλες χώρες - μέλη που πήραν δάνεια από το EFSF/ESM.
Όσον αφορά στην κατάργηση του περιθωρίου που επιβαρύνει τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα από το EFSF το 2012 για την επαναγορά χρέους της και τα οποία φέρουν ρήτρεςσχετικές με τους στόχους των αποκρατικοποιήσεων, η διοίκηση του ESM μπορεί να εγκρίνει την κατάργησή του για το 2017, ενώ η οριστική κατάργηση του περιθωρίου θα επέλθει με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου