Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ… ΟΡΓΑΝΑ ΛΟΓΩ BREXIT – Αδυναμία εξόδου στις αγορές και βαθύτερη ύφεση προβλέπει για την Ελλάδα η Citigroup

Το Brexit θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και δη την ελληνική, εκτιμά η Citigroup σε έκτακτη έκθεσή της υπό τον τίτλο Global Economic Outlook and Strategy, που συνέταξε ακριβώς με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.

Συγκεκριμένα, για τη χώρα μας προβλέπει βαθύτερη ύφεση, μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και επανεμφάνιση του κινδύνου του Grexit, ενώ προχωρά σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την παγκόσμια οικονομία

Όπως τονίζεται στην έκθεση, η αβεβαιότητα....

... που γέννησε το Brexit, αναμένεται να έχει ορατές επιπτώσεις στην επιστροφή του κλίματος εμπιστοσύνης που ανέμενε η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης.

Τώρα ωστόσο, η Citi προχωρά σε υποβάθμιση των αρχικών προβλέψεών της για το ελληνικό ΑΕΠ το 2016 σε -1,2% (από -0,7% νωρίτερα), μετά και τα σημάδια αποδυνάμωσης των τουριστικών ροών, εκτιμώντας ότι η χώρα μας θα εισέλθει σε βαθύτερη ύφεση, τόσο σε σχέση με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και του ΔΝΤ και της Κομισιόν, γεγονός που θα καθιστά ακόμα πιο επίφοβη την ενεργοποίηση του περίφημου «κόφτη» δαπανών εκ μέρους των δανειστών.

Η Citi ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν «βλέπει» επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το ελληνικό ΑΕΠ στο β” εξάμηνο του τρέχοντος έτους, κόντρα στις δηλώσεις/προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης που μιλά για επιστροφή στην ανάπτυξη, καθώς όπως τονίζει, τα νέα μέτρα λιτότητας θα εξαλείψουν κατά πάσα πιθανότητα τα οφέλη της βελτιωμένης ρευστότητας που θα δημιουργηθούν από τις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης.

Σε πολιτικό επίπεδο η αμερικανική τράπεζα «βλέπει» εμπλοκή και καθυστερήσεις και στην δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, εκτιμώντας ότι οι διαπραγματεύσεις, αλλά και η συζήτηση για το χρέος που αναμενόταν να ξεκινήσουν το φθινόπωρο θα μετατεθούν χρονικά και θα ολοκληρωθούν εντός του 2017. 


Επίσης, σύμφωνα πάντα με τη Citi, ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως, καθώς η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένει αμφίβολη και επηρεάζει πολύ τις προοπτικές της Ελλάδας.

Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένει αμφίβολη επίσης, κατά την Citi, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο του Grexit στα επόμενα 1-3 χρόνια.

Πιο αναλυτικά και σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας μας, σύμφωνα με τους πίνακες που παραθέτει, η Citi «βλέπει» την ύφεση φέτος στο -1,2%, το 2017 τοποθετεί την ύφεση στο -3,1% (από -2,7% πριν) ενώ για το 2018 (την χρονιά όπου τελειώνει το τρίτο μνημόνιο) εκτιμά ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 7%, με την ανάπτυξη να επιστρέφει το 2019 με εντυπωσιακούς ρυθμούς της τάξης του 5,5% ( από 5,9% πριν).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου