Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Στον… χάρτη της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων μπαίνει η Ελλάδα! Τα οφέλη για την Αθήνα.

Προχωρούν οι διαδικασίες για την ένταξη της Ελλάδας στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (Asian Infrastructure Investment Bank – ΑΙΙΒ).Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις συζητήσεις που πραγματοποίησε η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον καθηγητή Παναγιώτη Ρουμελιώτη, με τους εκπροσώπους της AIIB κατά τη διάρκεια της πρώτης ετήσιας συνέλευσης της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο, προκύπτει πως η χώρα μας βρίσκεται πολύ κοντά στην ένταξή της.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το euro2day.gr, αναμένεται η αποστολή από τη διοίκηση της ΑΙΙΒ στις ελληνικές αρχές του εγχειριδίου με βάση το οποίο η Ελλάδα θα υποβάλλει και τυπικά το αίτημά της το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο της επενδυτικής τράπεζας τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Μαζί με την Ελλάδα θα υποβάλλουν αιτήσεις ένταξης και άλλες χώρες όπως .........το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία. 


Στην περίπτωση που εγκριθεί το ελληνικό αίτημα, η Ελλάδα θα συμμετέχει στην ίδια ομάδα που θα εκπροσωπούνται οι χώρες της Ευρωζώνης στο Δ.Σ. της ΑΙΙΒ.
Το μοντέλο διοίκησης της επενδυτικής τράπεζας, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Κίνας, προβλέπει πως οι χώρες που συμμετέχουν στην ΑΙΙΒ εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. μέσω 12 επικρατειών. Εννέα επικράτειες αποτελούνται από χώρες της περιοχής και τρεις από χώρες εκτός Ασίας.
Η σύμβαση μεταξύ Ελλάδα και ΑΙΙΒ, όπως θα διαμορφωθεί μετά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών που εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν εντός του Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να επικυρωθεί και από την ελληνική Βουλή.
Όπως είναι γνωστό, στα έργα που θα χρηματοδοτεί η ΑΙΙΒ μπορεί να συνεργάζεται και με άλλες περιφερειακές ή διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΑΙΙΒ).
Τα έργα πρέπει να αποσκοπούν στην ανάπτυξης της διασύνδεσης των χωρών που συμμετέχουν στην ΑΙΙΒ, αλλά και να έχουν την επίσημη κρατική υποστήριξη ανεξάρτητα από το αν είναι αμιγώς ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια ή Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Καίριας σημασίας για την ελληνική πλευρά είναι, όμως, και ένα άλλο σημείο: Δεν αποκλείεται σε απώτερο χρόνο η ΑΙΙΒ να παρέχει και εγγυητικές επιστολές προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες αναλαμβάνουν έργα που χρηματοδοτούνται από την αναπτυξιακή τράπεζα. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να συμβάλλει θετικά στην προσέλκυση επενδυτών για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής στη χώρα μας.
Στην ΑΙΙΒ, τα ιδρυτικά άρθρα της οποίας υπεγράφησαν στις 29 Ιουνίου 2015, συμμετέχουν ήδη 57 χώρες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και 14 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μεγαλύτερο μέτοχο την Κίνα. Η ΑΙΙΒ προβλέπεται πως θα χρηματοδοτεί επενδύσεις σε υποδομές από την ενέργεια μέχρι τους υδάτινους πόρους και τα έργα περιβάλλοντος, έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 100 δισ. δολάρια και εδρεύει στο Πεκίνο.
Εκτός από τη συμμετοχή της στη συγχρηματοδότηση έργων υποδομών, η τράπεζα μπορεί να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών, να παρέχει εγγυήσεις σε τρίτους, αλλά και να δανείζεται κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές, ώστε να προωθεί το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου